Edirne Valisi'nden 'vatan, bayrak' sevgisi konusunda Karslıları rencide eden sözler

Edirne Valisi'nden 'vatan, bayrak' sevgisi konusunda Karslıları rencide eden sözler

Kars Eski Valisi Günay Özdemir'in Edirne'yi öveceğim diye, "dam üstünde saksağan" misali yaptığı, "Kars'taki törenler bu kadar duygusal değildi" konuşması tepkilere neden oldu. Vali'nin konuşması 'bölgesel bölücülüğü kışkırtıcı' olarak değerlendirildi.

Edirne Belediyesi ev sahipliğinde Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından ETSO konferans salonunda düzenlenen baloda konuşan Vali Özdemir SOLO TüRK gösterisini örnek vererek,aynı gösterinin Kars-Sarıkamış'ta görev yaptığı yıllarda da yapıldığını ve orada yaşayan insanların Edirne'deki kadar aynı duyguyu taşımadıklarını belirterek "Sarıkamış'ta da SOLO TÜRK ile beraberdik. Ama bu kadar duygusal değildi. Çünkü Edirne Halkı vatanını seven, bayrağına sahip çıkan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkan halktır. Edirnelileri tanımaktan büyük mutluluk duydum. Artık Edirneliyim ve Edirne'yi her yerde yaşayacağım” şeklinde konuştu. Vali'nin bu konuşması Edirne ve Kars halkının tepkisine yol açtı.

KARAÇANTA NE DEMİŞTİ?

Günay Özdemir'in Kars Valisi olduğu dönemde bizzat katıldığı 2015 yılının 30 Ekim'de  kurtuluş törenlerinde konuşan Belediye Başkan'ı Mürteza Karaçanta 1920 yılında düşman işgalinden kurtulan Kars ile ilgili şunları söylemişti:

“40 yıl, tam kırk yıl boyunca çekilen acı, ıstırap, esaret altında yaşanabilecek her kötülük, acı ve gözyaşı kurtuluş günü özlemiyle yanıp tutuşan yürekler olmuştur. 40 yıl boyunca bayraksız gökyüzü esaret altındaki camilerimiz, sahipsiz mezarlarımız ve kurtuluş gününü bekleyen aziz hemşehrilerimiz, 40 yıl boyunca ezanlar susmuş, çan sesleri yüreklere bir ok gibi saplanmıştır. 40 yıl boyunca Kars Çayı’nda balıklar mahsur, Millet Bahçesi’nde kuşlar sessiz, çayırlarda kuzular güvensiz kalmıştır.

Güneşin ışıkları farklılaşmış, yıldızların parlaklığı artmıştır. Yahni Dağı’ndaki şehitlerimizin ruhu, tabyada ki şehit ruhlarıyla birleşmiş, 30 Ekim’e hazırlık yapmaya başlamışlardı bile, Tarih 30 Ekim ve gün kurtuluş günüdür. 29 Ekim Cumhuriyetimizin kuruluşuna ilk hediye Kars’tan verilmiştir. 30 Ekim Kars’ın kurtuluşu idi. 30 Ekim 1920 yılında esaret zincirleri kırıldığında üstümüzdeki bulutlar dağılmış, gök kubbe ağlamaktan vazgeçmiş gökkuşağı en güzel renkleriyle güven vermişti”