Emeklilikte yaşa takılanlar bu kez İzmir'de buluştu

Emeklilikte yaşa takılanlar bu kez İzmir'de buluştu

Türkiye'nin farklı illerinden yoğun katılıma sahne olan etkinliğe madenciler de geldi.

İzmir'de EYT etkinliği düzenlendi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) üyeleri tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısı, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzlerce kişiyle yoğun bir katılıma sahne oldu.

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Deniz Baykal Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte, yoğun katılım nedeniyle organizasyona ev sahipliği yapan kültür merkezinin bahçesine LED ekranlar kuruldu. 

Etkinlik takviminde yer alan bilgilendirme toplantısının yanı sıra EYT'lilerin "Hükümet uyuma, duy sesimizi", "Yalnızca adalet istiyoruz", "EYT burada, Meclis nerede?" sloganları dikkat çekti.

"38 yaşında emeklilik’ gibi bir hedefimiz yok"
Manisa'nın Soma ilçesinden gelen kömür madencilerinin de destek verdiği etkinlikte, madenciler baret taktı. "Somamız, kömürümüz, helvamız, ne olacak halimiz", "Şair olduk, yazar olduk, bir tek emekli olamadık", "Emekleri yok sayılan topluluk" pankartları dikkat çekti. 

EYTSYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpark tarafından yapılan konuşmada siyasi bir gayelerinin olmadığına ilişkin mesajlar öne çıktı. 

Bu memlekete en fazla emek veren insanlarız. Bizden öncekiler 38 yaşlarında emekli oldukları için bu bir iddia değil, tartışmasız bir gerçektir. Yanlış algı yaratmaya çalışan insanların söylediği gibi bizim, ’38 yaşında emeklilik’ gibi bir hedefimiz yok. Sadece bir yasanın geriye doğru işletilmesinin, hukuki ve mantıksal olarak doğru ve adil olmadığını söylüyoruz.

Beklemiş olduğumuz bunca sene boyunca, zaten bir bedel ödedik. Başka bir bedel daha ödemek, adaletsizlik olur. Emeklilikte yaşa takılanlar, kazanılmış hakları gasp edilmiş, 1999’dan beri iktidarda olan bütün hükümetlerce göz ardı edilmiş, oy toplama uğruna oyalanarak mağdur edilen kişilerdir.

Bugüne kadar sesi çıkmayan, öfkesini dizginleyen, ‘Vatan kutsaldır’ diyerek zenginlerin parayla yaptığı askerliğe evladını gönderen, acı, çile, hasret, yokluk ve sefalet çeken ama bundan asla şikayet etmeyen bir kuşağız. Zenginlerden alınmayan vergiler, haberi bile olmadan kendisinden alınan, olur olmaz zamanlarda cebindeki üç kuruşu bile alınan kişileriz. Derdimiz emekli maaşı olarak bağlanan üç kuruş değil. Davamız, haklılığımızı ispat etmek, ‘Biz buradayız, varız’ diyerek haklı olduğumuzu kanıtlamak.

"Bu mücadele namuslu bir hak arayışıdır"
EYTSYDD Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı'nın konuya ilişkin çarpıcı açıklamaları da dikkat çekecek cinsten. Verdikleri mücadelenin hak mücadelesi olduğunu hatırlatan Avcı, çıkarılan yasa ile emeklilik yaşının ötelendiğini söyledi. Bu durum acilen düzeltimesi gerektiğini kaydetti.

Avcı, kimsenin kendilerini herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olarak görmemesi uyarısında bulunurken "Emeklilik haklarımızın peşine düştük. Bu mücadele namuslu bir hak arayışıdır" şeklinde konuştu.