En çok silah ithal eden 11’inci ülkeyiz

En çok silah ithal eden 11’inci ülkeyiz

Silah sistemleri ticareti dünyada 62 milyar doları aştı. Türkiye 1.7 milyar dolarlık ithalatla, dünya genelinde 11’inci sırada yer alıyor. Rus füzelerinin alınması halinde Türkiye 2018’de ilk 5 ülke arasına girecek...

Dünya genelinde silah ihracatının 2018'de düşmesi beklenirken, Rusya ile S-400 füze savunma sistemleri alımı için el sıkışan Türkiye'nin en çok silah ithal eden ilk 10 ülke arasına girmesi bekleniyor.

IHS Markit'in yıllık Küresel Savunma Ticareti Raporu'na göre, 2016'da silah sistemleri ticareti 4.3 milyar dolar artışla 62.5 milyar dolara ulaştı. Ancak önümüzdeki yıllar için siparişler yaklaşık yüzde 5 düştü. IHS Markit'in kıdemli savunma sanayisi uzmanı Ben Moores, 2009'dan bu yana kayıt tuttuklarını hatırlatarak, “İlk defa küresel savunma ihracatı piyasası için beklentilerimizde bir düşüş öngörüyoruz. Bunun birkaç sebebi var; düşen enerji fiyatları, artan yerli üretim ve dünyanın uzun dönemli artışın ardından bir nefes almaya ihtiyaç duyması” dedi.

EN BÜYÜK ALICI

Ortadoğu'daki devletler geçen yıl 21 milyar dolar ile bütün dünyadaki silah sistemi ithalatının üçte birini gerçekleştirdi. Bu ülkelerin önümüzdeki 4 yıl boyunca en az 22 milyar dolarlık alım yapacağı hesap ediliyor. Sadece Suudi Arabistan'ın 10 yıllık silah sistemi ithalatının ise 27 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

İçinde olduğumuz yılda da Suudi Arabistan'ın ithalatının 7.5 milyar dolara düşmesine rağmen, silah sistemleri alımında liderliğini koruması öngörülüyor. Suudi Arabistan'ı 2017'de komşusu Birleşik Arap Emirlikleri 3.5 milyar dolarlık silah sistemleri ithalatıyla takip edecek. 2017'de Mısır 2.8 milyar dolarlık, Katar ise 2 milyar dolarlık ithalatla Ortadoğu bölgesindeki silahlanma yarışına katılıyor.

Türkiye'nin 2017'de 1.7 milyar dolar olması beklenen silah sistemleri ithalatıyla, dünya genelinde 11'inci sırada yer alacağı düşünülüyor. Ancak Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerinin sipariş edilmesiyle birlikte, Türkiye'nin silah ithalatında 2018'de ilk 10'a girmesine kesin gözüyle bakılırken, İngiltere ve Mısır'ı geride bırakarak ilk 5'i zorlaması sürpriz olmayacak.

EN ÇOK ABD SATTI

En büyük ihracatçı ise 2016 yılında 23.3 milyar dolarlık silah sistemi satan ABD oldu. ABD'nin silah ihracatındaki en yakın takipçisi Rusya 6.3 milyar dolarda kalırken, bu ikiliyi 4.3'er milyar dolarla Almanya ve Fransa izledi. Silah ihracatçıları sıralamasında İngiltere 4.1 milyar dolar, İsrail 2.4 milyar dolar, Kanada 2 milyar dolar, Çin ve İspanya 1.4'er milyar dolar ile yer aldı. Miktarlarda değişiklikler olsa da 2017'de ihracatçılar sıralamasında ciddi bir değişiklik beklenmiyor.

HER BİR BATARYASI 500 MİLYON DOLAR

Türkiye'nin Rusya'dan ilk elden 3 adet S-400 hava savunma sistemi alacağı belirtiliyor. 5 yıl kadar sürebilen kurulumun 3 yılın altına çekilmesi için formül aranıyor. Uzmanlar, Türkiye'nin bütün sınırlarını bu sistemlerle donatması halinde 20 S-400 sisteminin konuşlandırılması gerekeceğini ancak öncelikli tehdit bölgesi olan güney ve doğu bölgeler için 8 bataryanın yeterli olacağını söylüyor.

Rus medyasında çıkan haberlere göre, her bir batarya 500 milyon dolara patlayacak. Türkiye 2015 yılında Çin'den uzun menzilli füze alımı için 3.4 milyar dolarlık anlaşma yapmış, ancak ülke tarihinin en büyük savunma ithalatı iptal edilmişti.