Erasmus tehlikede!

Erasmus tehlikede!

Avrupa Birliği ile son dönemde sarsıntılı bir süreçten geçen Türkiye’ye karşı AB Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komiseri Günther Oettinger'den yeni bir açıklama gelmişti.

Almanya'da yayımlanan Bild gazetesine konuşan AB Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komiseri Günther Oettinger, AB'nin Türkiye'ye 2020 yılına kadar Türkiye'ye ödemeyi planladığı 4.3 milyar euro'luk üyeliğe hazırlık yardımını ödeyeceğini düşünmediğini belirtti.

Öttinger’in bahsettiği 2020’ye kadar AB üyeliğine hazırlık yardımı yaklaşık olarak 4.3 milyar dolarken Habertürk gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde AB’nin katılım öncesi aday ülkelere yapılan mali yardımların (IPA) kesilmesinin kriz çıkaracağını yazdı.

Öttinger, Alman Bild gazetesine konuşarak, “Bu fonlar, Türkiye'yi Avrupa'ya yaklaştıracak projeleri desteklemek için veriliyor. Örneğin hakimlerin, savcıların ve gazetecilerin eğitimi gibi. Türkiye'deki siyasi durum göz önüne alındığında bu projelerin desteklenmesini hayal edemiyorum” ifadesini kullanmıştı.

Bu gelişme hakkında açıklamalarda bulunan üst düzey diplomatik kaynaklar, IPA fonunun kesilmesinin, Avrupa Parlamentosu'nun geçtiğimiz ay içinde alınan tavsiye kararlarından biri olduğunu, kararın Avrupa Komisyonu'nda alınabileceğini belirtti.

IPA FONLARININ KESİLMESİ DURUMUNDA BUNDAN ETKİLENECEK PROGRAMLAR VE ALT PROJELER ARASINDA ŞUNLAR BULUNUYOR:

– Erasmus: Bireysel yeteneklerin ve istihdam edilebilirliğin artırılmasının yanı sıra eğitim, öğretim ve gençlik faaliyetlerinin modernize edilmesi programı.

– Ufuk 2020: Tüm alanlardaki Ar-Ge ve inovasyon projelerinin desteklendiği AB programı.

– COSME: İşletmelerin ve KOBİ'lerin rekabet edebilirliği programı.

– Fiscalis 2020: Vergilendirme ve vergi denetimi alanlarında çalışan kamu personelinin AB müktesebatı ile uyumunun yakalanması projesi.

– İstihdam ve Sosyal Yenilik: Sürdürülebilir istihdam, sosyal dışlanma ve yoksullukla mücadele ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi projesi.

– Sivil Koruma Mekanizması: İnsan ve doğa kaynaklı felaketlerde işbirliği ve koordinasyonun iyileştirilmesini amaçlayan bir proje.

– Gümrükler 2020: Gümrüklerin iyileştirilmesi için geliştirilmiş bir program.

Türkiye'ye sağlanacak fonlar “Demokrasi ve Yönetişim”, “Adalet, İçişleri ve Temel Haklar”, “Ulaştırma”, “Çevre ve İklim”, “Enerji”, “Rekabetçilik ve Yenilik”, “İstihdam, İnsan Kaynaklarının Gelişimi ve Sosyal Politikalar”, “Tarım ve Kırsal Kalkınma”, “Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği” alanındaki projelerde kullanılıyor. Aday ülkeler arasında en çok fonu Türkiye alıyor.