Erdal İnönü'nün izinde

Erdal İnönü'nün izinde

Fizik profesörü olması, sol düşünce hayatına kattıklarıyla, esprili kişiliğiyle ve mütevazılığıyla birçok politikacıya örnek olan Erdal İnönü yıllarca önce kurduğu Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) tarafından ölümünün 10'uncu yılında anılacak.

Barış CAN / YURT

SHP'nin efsane genel başkanı Erdal İnönü ölümünün 10'uncu yıldönümünde kendi kurduğu TÜSES tarafından anılacak. 'Siyasette uzlaşı kültürü' başlığı ile farklı düşüncelerden katılımcılar TÜSES programında yer alacak.

Beş ana başlıktan oluşan program İnönü'nün hayatının anlatıldığı kısa film gösterisi ile başlayacak. Programın açılış konuşmasını TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım yapacak. Daha sonra CHP Erdal İnönü'nün yeğeni Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü amcasını anlatan bir konuşma yapacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da programa katılacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son açılış konuşmasını yapacağı programda Prof. Dr. İlhan Tekeli 'Demokrasinin Krizi' başlığı ile bir sunum yapacak.

'Siyasette uzlaşı kültürü' başlığı ile gerçekleştirilecek panelde Saadet Partisi'nde siyaset yapan Bülent Kaya, CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, İyi Parti'ye katılacak olan Ömer Kayır, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, HDP'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk konuşmacı olarak katılacak. Paneli CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, TÜSES üyesi Profesör Dr. Burhan Şenatalar yönetecek.

Programın son konuşmasını ise KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır yapacak. Ağırdır konuşmasında 'Bir arada yaşam için demokrasi'nin önemini anlatacak.

Anma programı 28 Ekim Cumartesi günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de saat 13:30'da başyacak. Programa isteyen herkesin katılabileceği öğrenildi.

YURT'a konuşan TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım Türkiye'de tek adam rejimine karşı olan herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek "Erdal İnönü bu konuda önemli bir siyasi figürdür. İnönü'nün siyaset yapma tarzını tek adam rejimine karı olan siyasetçilerin örnek alması gerekir.  İnönü karşıtları ile birlikte oturup konuşmasını bilen, onlardan öğrenmeye çalışan ve sonra da kendi tezleriyle karşı tarafı ikna eden bir siyaset adamıydı." dedi

ANAYASA REFERANDUMUNDA OLDUĞU GİBİ

"Türkiye'de siyaset yapma arenasında tekleştirmeye çalışan bir zihniyete karşı farklı siyasi düşüncelerin de siyaset arenasında olması gerektiğine inanıyoruz" diyen Yıldırım "AKP'nin düşünce özgürlüğüne vurduğu kelepçeleri kaldırmak için uğraşıyoruz. AKP'nin baskıcı, zorbacı politikalarına karşı gelen tüm siyasi aktörlerin tıpkı anayasa referandumunda olduğu gibi demokrasi ekseninde, bir arada yaşama ekseninde birliktelik oluşturmak için çalışıyoruz. Tek adam rejimine karşı Türkiye'de milliyetçileri, laikleri, mütedeyyinleri, sosyal demokratları, ülkücüleri, sosyalistleri, liberalleri bir araya getirmeye uğraşıyoruz. " ifadelerini kullandı.

SOL ÜRETKENLİĞİNİ KAYBETTİ

Yıldırım "sol düşünsel alanda eski üretkenliğini kaybetti. Bu anlamda TÜSES'in bu misyonunu canlandırmak gibi bir düşünce var." dedi.

TÜSES PROGRAMI ŞU ŞEKİLDE DUYURDU

Bu yıl saygın bilim ve siyaset insanı Prof. Dr Erdal İnönü’nün aramızdan ayrılışının onuncu yılı.  Kişilerin ülke ve dünya siyasetlerinde önemli rolleri olduğu bir gerçek.

Kimileri yaptıkları ile karanlıktan aydınlığa geçişte tarihi bir rol üstlendiler; kimileri de düşünceleri ile umut verdiler.

Prof.  Dr. Erdal İnönü; bu iki özelliği ile Türkiye siyasi tarihinde derin izler bıraktı. Uzlaşmacı, diyaloğa açık kişiliği, hayata pozitif açıdan bakışı ve siyasette mizah dilini kullanması ile yeni bir siyasi kültürün tohumlarını ekti.

Prof.Dr Erdal İnönü’nün siyasi yaşamımıza miras bıraktığı bu siyaset tarzının yeniden canlandırılması Türkiye’nin bu karabasanlı günlerinden çıkışını sağlayacaktır.

Prof. Dr. Erdal İnönü’yü anmak ve onun bize bıraktığı mirası daha ileriye taşımak üzere düzenlediğimiz bu toplantıda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.