Erdoğan Atatürk’ü överken İnönü’yü hedef alıyor

Erdoğan Atatürk’ü överken İnönü’yü hedef alıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Kasım’daki Atatürk konuşmasının, muhafazakâr söylem bakımından bir dönüm noktası sayıldığı belirtilirken, her keskin adımın anti-kahraman hedeflere ihtiyacı olduğu, şimdilik bu hedefin İnönü gibi göründüğü kaydedildi. İnönü’nün ‘vur deyince öldüren’ takımın şeytanlaştırma kampanyasına hedef olacağına da değinildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk’ü överken İnönü’yü hedef aldığına, yeni olmayan bu durumun, yeniden ısıtılacağı ve İstiklal Savaşı Kahraman’ı İnönü’nün, ‘vur deyince öldüren takımın’ şeytanlaştırma kampanyasına hedef olacak gibi göründüğüne dikkat çekildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, ‘Ve Erdoğan Atatürk’ü övüyorsa’ başlıklı yazısında, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 79’uncu yılı nedeniyle Beştepe’de konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk’e övgüsü ve sahiplenişinin pek çok kişi için sürpriz olduğunu kaydetti.

Atatürk reformlarının laiklik, cinsiyet eşitliği ve küresel batı sistemiyle bütünleşme çabası olarak özetlenebilecek üç temel özelliğinin bulunduğunu belirten Yetkin, “İşte bu nedenden dolayı, Erdoğan’ın 10 Kasım konuşması, Türk siyasetinde baskın konumu bulunan muhafazakâr söylem bakımından bir dönüm noktası sayılır” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından neredeyse dakikalar sonra AKP’li siyasetçiler, kanaat önderleri, hükümete yakın çizgideki gazeteci ve yazarların, adıyla sanıyla Atatürk’ü anarak mirasına sahip çıkmaya başladıklarını hatırlatan Yetkin, “Gelişmeler, AK Parti çekirdeğinde yer alan, belki sayıca fazla olmasa da sesi gür çıkan İslamcı-muhafazakâr bir kesimin Atatürk’le ve cumhuriyetle sorunu olduğu izleniminin artık toplumda ciddi tepki toplamaya başladığını ve bunun Erdoğan tarafından görüldüğünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘İNÖNÜ’YÜ HEDEF ALIYOR’

Erdoğan’ın, Atatürk’ü överken İnönü’yü hedef aldığını kaydeden Yetkin, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu durum yeni değil ama yeniden ısıtılacak, İstiklal Savaşı kahramanı, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı koltuğunun ikinci mukimi İnönü belki de vur deyince öldüren takımın şeytanlaştırma kampanyasına hedef olacak gibi görünüyor.

Oysa kıvrak diplomasi taktikleriyle Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşına çekilmekten, belki yıkımdan sakınan İnönü, aynı zamanda ülkeyi çok partili demokratik rejime yükselten, (Atatürk döneminde getirilen ve tepki çeken Türkçe uygulamasından) Arapça ezana dönüşe destek veren, (Erdoğan’ın da mezun olduğu) imam-hatip okullarını kurduran ve kendisi de ibadetini yerine getiren bir Müslüman olarak yaşayan bir liderdi.

Ama her keskin adımın anti-kahraman hedeflere ihtiyacı olur; şimdilik bu hedef İnönü gibi görünüyor. Belki milletin önemli bir kesiminde bir itibar sorunu bulunmayan İnönü’nün Erdoğan’ın gözünde de itibar kazanması için bir süre daha beklemek gerekecek.

Cumhuriyetimizin temellerinde din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, cinsiyet eşitliği ve (hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığına dayanan ileri demokrasiyi de katarak) batı sisteminin parçası olarak kalmak vardır. Atatürk’e gerçekten saygı duyan, sahip çıkanlar, aslında bunlara da sahip çıkıyor, hatırlamakta yarar var.”

‘İSMET PAŞA DA İYİ ADAMDI DERLERSE ŞAŞIRMAYACAĞIM’

Öte yandan Hürriyet’in bir diğer kalemi Ahmet Hakan ise bugünkü yazısında, “Pek yakında ‘İsmet Paşa da iyi adamdı... CHP, İsmet Paşa’nın da yolundan saptı” demeye başlarlarsa asla şaşırmayacağım” diye yazdı.

Hakan, şaşırmayacağı diğer başlıkları ise “Yılbaşı kutluyoruz, yılbaşının Noel’le ilgisi yoktur, Noel başka yılbaşı başka” demeye başlarlarsa, siyah ilkokul önlüğü giyerek, beyaz yaka takarak ‘Andımız’ı okumaya başlarlarsa, bütün statlarda İzmir Marşı’nın söylenmesini zorunlu hale getirirlerse” şeklinde sıraladı.