Erdoğan'dan flaş vize krizi açıklaması!

Erdoğan'dan flaş vize krizi açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da konuştu. Erdoğan ABD'nin vize karara ilişkin, 'Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. O metnin karşı metnini aynen açıkladık' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle: 

"Dostumuz, komşumuz, Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor, derinleşiyor. Ukrayna bölgemizin istikrar, barışı konusunda kritik ülkelerindendir. Hep ikili ilişkilerimizi stratejik yaklaştık. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız. Ukrayna'nın Kırım Tatarları'na verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.

Kırım'daki yasa dışı durumun aşılması için diplomatik ve hukuki adımların atılmasının önemini biliyoruz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdümlü çalışmaya devam edeceğiz. Sorunun ancak uluslararası hukuk çerçevesinde çözüm bulacağına inanıyoruz. 

Zorlu dönemdeki reform çabalarını destekliyoruz. Bu çabaları desteklemeye de devam edeceğiz. Bölgesel barış için de güçlü Ukrayna gereklidir. 2015 yılında ikili ticaretimizi 2023'te katlama kararı aldık. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkmak için çok çalışacağız. Bu konuda öncelikli olarak serbest ticcaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Artık bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Sayın dostum Proşenko ile bu konuda mutabakatız. Görüşmelerimizde eğitim, kültür, savunma sanayi de atacağımız adımları ele aldık. Bugün buradan bir müjdeyi de paylaşmak isterim. Ukrayna'da Türk dili ilgisini karşılayabilmek için Yunus Emre Kültür Merkezi'ni açıyoruz. Ukrayna Başkanı'na teşekkür ediyoruz. Türk insanı bir darbe teşebbüsünü boşa çıkardı. FETÖ dünyanın pek çok yerinde farklı isimlerle faaliyet gösteriyor. Maalesef eğitim kurumları da bunun içinde. Bu konuda atılacak adımları da Proşenko ile konuştuk. Bugün yaptığımız görüşmeler ve imzaladığımız 9 anlaşma bu konuda önemlidir.

ABD'nin vize kararı

Bu karar çok çok üzüntü verici. Ankara'da büyükelçinin böyle bir karar vermesi üzücü. Dışişleri muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bana ilettiğinde şunu söyledim. 'Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. O metnin karşı metnini aynen açıkladık. Durum bundan ibaret. "