Erdoğan'ın aklındaki yeni kabine…

Erdoğan'ın aklındaki yeni kabine…

Yeni kabinenin teknokrat ağırlıklı olması bir çeşit mecburiyet çünkü yeni sisteme göre bir milletvekili kabineye girerse AKP mecliste bir koltuk kaybedecek. Her koltuğun çok değerli olduğu yeni düzende, Erdoğan’ın seçeceği vekiller konusunda çok daha fazla seçici olacağı kaydedildi. Kabineye girmesine kesin gözüyle bakılan isimler kimler, işte ayrıntıları…

Posta Gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, Ankara’da herkesin, yeni kabinede Binali Yıldırım, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu isimlerinin yer alacağına kesin gözüyle baktığını belirterek, “Ancak kabinenin geri kalanı nasıl şekillenecek tam bir sürpriz. Erdoğan, iddia edildiği gibi teknokrat ağırlıklı bir kabine mi kuracak yoksa eskisi gibi Meclis ağırlıklı bir bakanlar kurulu mu oluşturacak hep birlikte göreceğiz” dedi.

Işık, ‘Erdoğan’ın aklındaki yeni kabine’ başlığıyla yayımlanan yazısında, yeni kabinenin teknokrat ağırlıklı olmasının bir nevi mecburiyet olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘BAKAN OLMAK ESKİSİ KADAR KOLAY KARAR DEĞİL’

“Zira yeni sisteme göre bir milletvekili kabineye girerse, milletvekilliğinden istifa etmek zorunda.

Bu da AK Parti’nin Meclis’te bir koltuk kaybetmesi demek. Meclis’in yeni düzeninde her koltuğun ne kadar “değerli” olduğu aşikar. Hal böyleyken Erdoğan kabineye seçeceği milletvekilleri noktasında çok daha fazla seçici olacaktır.

Mayıs başında “Erdoğan’ın kafasında teknokrat ağırlıklı hükümet kurmak var” diyen Ankara’daki Beştepe’ye yakın kaynaklarla görüştüm. Onlar da aynı fikirde.

Unutmayın, AK Partili vekiller için de bakan olmak eskisi kadar “kolay” bir karar olmayacak. Bakanlar kurulunda bir revizyonda bakanlık gittiği an milletvekilliği de gitmiş olacak.

Ankara’da herkes yeni kabinede Binali Yıldırım, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu isimlerinin yer alacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak kabinenin geri kalanı nasıl şekillenecek tam bir sürpriz.

Erdoğan iddia edildiği gibi teknokrat ağırlıklı bir kabine mi kuracak yoksa eskisi gibi Meclis ağırlıklı bir bakanlar kurulu mu oluşturacak hep birlikte göreceğiz.”