Erdoğan'ın 'Artık güvenmiyorum' dediği anketlerde neler var?

Erdoğan'ın 'Artık güvenmiyorum' dediği anketlerde neler var?

Seçmenlerin siyasal tercihleri konusunda yapılan anketlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisine neden olduğu, AKP MYK’nın 3 ay anket yaptırmama kararı aldığı belirtiliyor. Peki anketler ne diyor? İşte ayrıntıları…

Anketlere büyük önem verdiği bilinen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Artık güvenmiyorum, bizi manipüle ediyorlar" dediği anketlerin önemli bir bölümünde AKP - MHP ittifakının yüzde 50+1'i yakalayamadığı yolunda tahminler gündeme gelirken, anketlerde Meral Akşener'in öncülüğünde kurulan İyi Parti'nin barajı aştığı, MHP ile HDP'nin ise yüzde 10'u yakalamakta zorlandığı ifade ediliyordu.

PEKİ ANKETLER NE DİYOR?

Türkiye'nin saygın kamuoyu araştırması kurumu KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, T24'e verdiği söyleşide AKP oylarında ciddi bir erime olduğunu savundu, ancak bu oyların henüz herhangi bir partiye kaymadığını belirtti.

Habere göre, Ağırdır ya İyi Parti'nin ya MHP'nin barajı aşacağını, ya da ikisinin de baraj altı kalacağı görüşünü dile getirdi.

BAHÇELİ’NİN ‘ADAYIMIZ ERDOĞAN’ ÇIKIŞINA DESTEK NASIL?

MHP lideri Bahçeli'nin, "2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı destekleyeceğiz" açıklaması da, kamuoyunda sıkça tartışılan konulardan birini oluşturdu.

Çekirdek kadrosu MHP'den ayrılan veya ihraç edilen isimlerden oluşan İyi Parti'de "Bahçeli oylarını kaybediyor" görüşü hâkimken, AKP kanadından yapılan açıklamalarda "Yenikapı ruhu" ile "yerli ve milli siyaset"e vurgu yapılıyor. İki partinin temsilcilerinin, önümüzdeki günlerde "2019" gündemiyle toplanması bekleniyor.

Konsensus Araştırma'nın son anketinde ise Bahçeli'nin bu açıklamasını "iyi" bulanların oranı yüzde 17'de kaldı. "İdare eder" diyenlerin oranı yüzde 27, "Kötü" diyenlerin oranı yüzde 56 olarak belirlendi.

GÜL RAKİP OLURSA?

ORC Araştırma Şirketi tarafından hazırlanan “siyasi gündem araştırması”nın sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. 2 bin 680 kişiyle yürütülen araştırmada AKP’li seçmenlere, “Recep Tayyip Erdoğan’ın rakibi Abdullah Gül olursa hangisine oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 96.8’i bu soruyu “Erdoğan” olarak yanıtladı. “Gül’e oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 0.8’de kaldı.

MAK Danışmanlık'ın Zeytin Dalı harekatı ile ilgili araştırmasına göre ise katılımcıların yüzde 85'inin destek verdiği harekâtı desteklemeyenlerin oranı yüzde 11. Katılımcılarının yüzde 4'ünün görüş belirtmediği ankette "Bölgeye tereddütsüz giderim" diyenlerin oranı ise yüzde 68 olarak belirlendi.