"Erdoğan'ın havayı yumuşatmak için göbeği çatladı"

"Erdoğan'ın havayı yumuşatmak için göbeği çatladı"

Milliyet yazarı Tezkan, Suriye'ye yönelik düzenlenen hava harekâtı öncesi gerilen ABD - Rusya ilişkileriyle ilgili olarak "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın havayı yumuşatmak için göbeği çatladı. Hem ABD’nin Şam yönetimini vurmasını istiyordu hem de müdahalenin Rusya-ABD kapışmasına yol açmasından endişe duyuyordu " dedi.

Milliyet yazarı Tezkan, ABD Başkanı Doland Trump’ın tweetleri sonrası başkentlerden yağmur gibi demeçler aktığını belirterek, "Ankara’nın, daha doğrusu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın havayı yumuşatmak için göbeği çatladı. Hem ABD’nin Şam yönetimini vurmasını istiyordu hem de müdahalenin Rusya-ABD kapışmasına yol açmasından endişe duyuyordu” dedi.

Tezkan, "ABD Suriye’ye bayrağını dikti" başlığıyla yayımlanan yazısında, Şam yönetiminin Duma katliamından sonra 70’den fazla insanın öldüğünü belirterek, “ABD karşılık vereceğini ilan etti, Ankara destek çıktı. Beklenen şuydu. ABD füzeleri bazı hedefleri vuracak, Şam’a mesaj verecekti. Sonunda ABD bekleneni yaptı. Hizbullah’ın, İran yanlılarının, Şam yönetiminin bazı üslerini vurdu, Rusya’ya ilişmedi” ifadelerini kullandı. Tezkan, şunları yazdı:

‘PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİYSE…’

Perşembenin gelişi çarşambadan belliyse dünya neden bu kadar gerildi? İzah edeyim..

ABD Başkanı bir sabah öyle bir tweet attı ki yer yerinden oynadı.. Trump, Şam yönetimi yerine Rusya’yı hedef aldı; ‘Hazır ol Rusya füzeler geliyor’ dedi. Dünya şoka girdi. Çünkü Trump dediğini yaparsa, Ortadoğu ateş topuna dönerdi. Ateş topunun nereye sıçrayacağını kestirmek zordu..

Trump’ın attığı tweet o kadar sarsıcıydı ki anında Pentagon’a soruldu.. Pentagon ‘Ne anlama geldiğini Beyaz Saray’a sorun’ dedi..

Anlamı şuydu; Rusya’yı vuracağımızdan bizim haberimiz yok. Şaşkınlık katsayısı daha da arttı. ABD Savunma Bakanlığı ne demek istiyordu?

‘ERDOĞAN’IN GÖBEĞİ ÇATLADI’

Başkentlerden demeçler yağmur gibi aktı.. Sertlik çıtası her saat bir kademe yükseldi.. Uçak gemisi, firkateynler, denizaltılar doğu Akdeniz’e yerleşti..

Ankara’nın, daha doğrusu, Cumhurbaşkanı’nın havayı yumuşatmak için göbeği çatladı..

Çünkü hem ABD’nin Şam yönetimini vurmasını istiyordu hem de bu müdahalenin Rusya-ABD kapışmasına yol açmasından endişe ediyordu..

GEL DE ÇÖZ BAKALIM

ABD Başkanı bir tweet daha attı: ‘Suriye’ye saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim. Çok yakında olabilir ya da hiç de yakın olmayabilir..’

Hadi gel de çöz bakalım..

Çok yakın da mı, pek yakında mı?

Moskova bunaldı.. Çünkü Trump’ın attığı tweet’ler bilmece gibiydi..

Sonunda Rusya Başbakan Yardımcısı isyan etti; ‘Biz okyanus ötesindeki birinin sabah uyandığındaki ruh haline ve ertesi gün kalktığında aklına gelenlere bel bağlayamayız. Böyle riskler alamayız’ dedi..

TWEET SAVAŞLARI SÜRERKEN…

Tweet savaşları sürerken önemli bir gelişme oldu.. İngiltere ve Fransa ABD’nin yanında operasyona katılacaklarını açıkladılar.. Almanya aktif rol almasa bile desteklediğini ilan etti..

Son durum şuydu..

ABD/İngiltere/Fransa bloku..

Rusya/İran/Çin ittifakı..

Sonuç; ABD/İngiltere/Fransa ortak operasyonla Suriye’deki bazı hedefleri vurdu..

Rusya Suriye’ye yerleştirdiği savunma sistemini devreye sokmadı..

ABD BAYRAĞINI DİKTİ

Sonuç ne oldu?

BİR: Sadece Şam yönetiminin üslerini vurarak bölgede olmasının meşruiyetini sağladı. (Ankara dâhil Batı başkentleri destek verdi..)

İKİ: İngiltere ve Fransa’yı sahaya soktu..

ÜÇ: Fırat’ın doğusuna bayrağını diktiğini ilan etti.. Kalıcı olacağını gösterdi..

DÖRT: ABD’nin Rusya’yla Suriye’yi paylaştığı (Vietnam anlaşması) kanıtlandı..

Durum budur..”