Erdoğan işsizliğin neden yüksek olduğunu açıkladı!

Erdoğan işsizliğin neden yüksek olduğunu açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'nın En'leri Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan işsizlik rakamlarının yüksek olmasını kadın ve gençlerin işgücüne katılmasına bağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’In konuşmalarında satırbaşları:

Ekonominin güçlenmesinde devlet politikaları çok önemli. Sömürülen kıtalaarın asıl sahipleri hala toparlanamadı. Bu zulüm bugün hala devam ediyor. İastanbul’u fetheden ejdadımız Ayasofya’yı yıkmayı hiç düşünmedi. Ankara’da Osmanlı dönemi eseri Hacı Bayram Veli Camii ile Roma döneminden kalma Agustus Kilisesi’nin duvar duvara olması bu zihniyetin ürünüdür. Hiç bir zaman sömürgeci olmadık. Ülke ve millet olarak bugüne kadar her şeyi alın teriyle bilek gücüyle çalışarak yaptık. Bunun için yediğmiz her lokma helaldir. Bugün döviz 3 kuruş, akaryakıt 2 kuruş yükseldi diye, enflasyon yarım puan arttı diye karalar bağlayanlar, 15-20 yıl öncesini bilmeyenler olabilir. Ülkemiz ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu dövizin bir gecede 10 kat arttığı günlerden buralara geldik. Bir doların 7 bin 500 doları gördüğü günleri neden konuş muyorsunuz?

YIL BİTİNCE TÜM ZAMANLARIN REKORU OLUR

Gelişmekte olan ükeler arasında en başta yer alıyoruz. Öldük tükendik denilen 2016’da 3.2 büyüdük. Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5.2’yi yakaladık. 3. ve 4. çeyrekte büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır. Yatırımlarda bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 20’nin üzerinde artış elde ettik. Yıl bitince tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız.

236 milyar dolardı 853 milyar dolar oldu milli gelir. İnşallah az bir gayretle 1 trilyon dolara ulaşabilecek durumdayız. Hedef şimdi orası. Bunu sizlerle beraber yaptık sizlerle birlikte yapmaya devam edeceğiz. Hatırlayın kişi başına milli gelirimiz 3.500 dolardı. 11 bin dolar oldu şimdi. Buraya yükseldi. Nereden nereye. Milli gelire göre dünyanın 17. satın alma paritesiyle 13. büyük ekonomisine sahibiz. Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Türkiye böyle yürüyor ya. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacak.

İŞSİZLİK NEDEN YÜKSEK?

Son 10 yılın zirvesine çıkması üretimdeki artışın ve büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor. En önemli alanlardan istihdamda ise ciddi bir başarımız var. 2005 yılında 19.6 milyon olan istihdam sayısı bugün 28 milyon oldu. Aklınıza niye işsizlik çift hanede sorusu gelebilir. 9.2 milyon yeni istihdama rağmen kadın ve gençlerin katılımıyla işsizlik yüksek oluyor. Bu durum zaaf değildir. Kadın ve gençlerin iş gücüne katlıması bizi daha güçlü kılmıştır. Ülkeyi yönetenler olarak görevimiz daha çok istihdam geliştirip uygulamaktır. 2023 yılına kadar 65 yeni OSB kurarak buralarda 1 milyon ilave istihdam hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısını 1200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Esnaflarla ilgili sicil affından ÖTV istisnalarına prim ve kredi desteklerine kadar önemli düzenlemelerle altyapı oluşturduk.

TURİZM GELİRİNDE 20 MİLYAR DOLARI GERİDE BIRAKTIK

2017 ihracatının 155 milyar doların üzerine çıkması normaldir. Daha önce ithal ettiğimiz ürünlerin bir kısmını artık kendimiz yapabiliyor ihraç edebiliyor hale geldik. Turizmde de aleyhimizdeki tüm kampanyalara rağmen kayıplarımızı telafi ettik. 2017 yılında turist sayısında 25 milyonun turizm gelirinde de 20 milyar doları geride bıraktığımız bir sezon yaşıyoruz. Yeniden 30 milyar doların üstüne çıkacağız inşallah. 36 milyon turist ve 34 milyar dolarlık gelirle kat etmemiz gereken çok mesafe var biliyoruz.

KURDAKİ ŞİŞKİNLİK ORTADAN KALKACAK

Merkez Bankası döviz rezervi bir ara 136 milyar dolara çıkmıştı. 90 milyar dolara kadar geriledik. 120 milyar dolar arasında bir yere ulaştık. Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırıyor. Kurdaki suni şişkinliğin ortadan kalkacağına inanıyorum.

BU YAKLAŞIMLARI DOĞRU BULMUYORUM

Katılmıyorum ben birilerinin faizdeki anlayışına katılmıyorum. Yok bilmem borçlarımız var falan filan para bulmamız gerekiyor kaynaklar vs. o bakımdan bizim yüksek faizle borçlanmamız lazım gibi yaklaşımları doğru bulmuyorum. Mevduat hesaplarına girecekler faiz yarışıyla girmeyecektir. Güven esaslı yarışa gireceklerdir.