'Erdoğan Sarraf'ı kurtarmak için olağanüstü çaba sarfediyor'

'Erdoğan Sarraf'ı kurtarmak için olağanüstü çaba sarfediyor'

Washington Post yazarı Davig Ignatius Türkiye ile ABD arasında gittikçe kızışan bir gerginlik bulunduğunu bu gerginliğin merkezinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de tutuklu bulunan işadamı Rıza Sarraf’ın serbest bırakılması talebinin olduğunu yazdı. 

Rıza Sarraf’ın kara para aklama ve sahtecilikle suçlandığını hatırlatan yazar Ignatius, “Erdoğan’ın Rıza Sarraf’ın ‘itirafçı olmaya’ zorlandığı iddiası sonrası mesele daha da kızıştı. Türkiye, bir ABD konsolosluk çalışanını tutuklayarak Washington’u alarma geçirdi. Bazı ABD’li yetkililer bunu, Sarraf’ın 27 Kasım’daki duruşmasından önce bırakılmasını sağlamak amacıyla koz olarak kullanılması amacıyla Metin Topuz’un yakalandığına inanıyor.

“Sarraf mahkemede ne tür kirli çamaşırlar dökebilir” sorusunu soran yazar, Sarraf hakkında Türkiye’de hakkındaki yolsuzluk dosyalarını hatırlattı. Preet Bharara tarafından tutuklandığına işaret eden yazar, “Sarraf’ın ilişki ağının ABD yaptırımlarını aşarak İran yararına ticari ilişkiler yürütülmesi için milyonlarca Euro ve dolar ödediği’ iddialarını hatırlattı. 

Erdoğan’ın Bharara’nın görevinden alınmasını da talep ettiğini belirten yazar Ignatius, “Bu talebi John Biden ile olan görüşmesinde dile getirdi. ABD’li yetkililere göre bu toplanın yarısı Sarraf konusuna ayrıldı. Daha sonra o zamanki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ABD’li meslektaşı Loretta Lynch’i ziyaret ederek söz konusu davanın ‘temelsiz iddialar’ üzerine kurulu olduğunu aktardı” dedi.
 

Gazete yazarı yazının devamında, “Erdoğan daha sonra Obama ile Aralık ve Ocak aylarında iki kez bu konuyu ele aldı. Obama’nın üst düzey bir danışmanına göre Erdoğan bu konunun daha da ileriye gitmesini istemiyor. Yeni bilgilerin ortaya çıkmasının ailesine hatta kendisine zarar vereceğini düşünüyor.” ifadelerini kullandı.