Erdoğan seçim sonuçlarından memnun değil: Ufukta erken seçim mi var?

Erdoğan seçim sonuçlarından memnun değil: Ufukta erken seçim mi var?

24 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan mesajın gereğini yapıp yerel seçimlere gidileceğini bildiren Erdoğan’ın, “Kongreyi de o yüzden erkene alıyoruz. Kadrolarımızı belirleyip seçim çalışmalarına başlayacağız” şeklindeki sözleri yerel seçimlerin erkene alınacağı iddialarını gündeme getirdi. Ancak bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor. AKP ve CHP’nin kararı olmadan da Anayasa değiştirilemiyor.

AKP’nin önceki gün yapılan MKYK toplantısında, Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi, seçimlerde partinin aldığı oy oranlarına ilişkin rakamsal döküm sundu. Seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın, AKP'nin kaybettiği oy oranından rahatsızlığı kulislere yansıdı. Erdoğan'ın, MKYK toplantısında, "Seçimlerde verilen mesajı iyi değerlendirip yolumuza devam edeceğiz. Seçim atmosferinden çıktık diye durmayacağız, hazır seçim atmosferi varken yerel seçimlere hazırlanacağız” dediğini belirtildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, MKYK toplantısında Erdoğan, “Seçimlerde verilen mesajı iyi değerlendirip yolumuza devam edeceğiz. Seçim atmosferinden çıktık diye durmayacağız, tam tersine hazır seçim atmosferi varken, yerel seçimlere hazırlanacağız. Bu aşamada, yerel seçimlerde halkın tercih edeceği, vatandaşın sevdiği adayları bulmaya çalışacağız. Hızla yerel seçimlere odaklanacağız. 24 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan mesajın gereğini yapıp yerel seçimlere gideceğiz. Kongreyi de o yüzden erkene alıyoruz zaten. Kongrede kadrolarımızı belirleyip seçim çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinin, 2019 mart ayında yapılacak yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin iddiaları gündeme getirdiği, ancak konunun MKYK’da henüz gündeme gelmediği belirtildi. Bazı siyasiler, yerel seçimlerin Ekim - Kasım 2018’e kaydırılıp, 4-5 ay sonra yapılacağını iddia ederken, bunun için muhalefetin de desteğiyle anayasa değişikliğinin gerektiği ifade ediliyor.

‘YEREL SEÇİM ÖNE ALINAMAZ’

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya ise ‘Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimi bu yılın sonbaharına almak için partiler arası girişim başlatıldı’ şeklindeki iddialara yer verdiği yazısında, Anayasa’ya göre TBMM’nin kendisi dışındaki yerel seçime karar verme hakkının bulunmadığını, bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin iki kararı olduğunu kaydetti.  Sarıkaya, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu kararlardan en önemlisi de 1988’de ANAP’ın çoğunluğuyla Seçim Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle yerel seçimlerin öne alınması girişimi üzerine, konuyu SHP’nin kendisine taşıması üzerine verdi. AYM, bir belediye başkanının kanuna göre 5 yıllığına seçildiğini belirterek Anayasa’nın bu hükmü dolmadan seçimin kanunla geriye alınmasının olanaksız olduğunu belirtti ve iptal etti.

Daha sonra yapılan tüm girişimler de sonuçsuz kaldı, hatta bu konudaki bir Anayasa değişikliği teklifi de halkoylamasında reddedildi.

Bazı siyasi parti liderleri sonrasında girişimde bulunsa da yeterli çoğunluğu Meclis’te elde edememe kaygısıyla bu adımlarından vazgeçti.

ANAYASADA DEĞİŞMEDİ

Son Anayasa değişikliğinde ise ilginç bir durum yaşandı. Seçimlere 1 yıl kala iki seçimin birleştirilmesine ilişkin hükümde geçici maddeyle değişiklik yapılırken, yerel seçimler bu hükmün dışında bırakıldı.

Sadece cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili seçimiyle ilgili hükümde geçici maddeyle bir defalığına düzenleme yaptı.

Ayrıca cumhurbaşkanı ve Meclis’e karşılıklı olarak birbirlerini fesih yetkisi verirken, yerel yönetimler konusuna girmekten kaçındı.

GÜL’ÜN GÖREV SÜRESİ TARTIŞMASI

Buna da AYM’nin Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 mi, yoksa 7 yıl mı olduğuna ilişkin tartışma sırasında, “Seçildiği günde geçerli olan kanun esas alınır, 7 yıldır” hükmü neden oldu. Bir belediye başkanının 5 yıllığına seçildiğini belirtip AYM’ye başvurması halinde bütün seçimin riske girmesinden kaygı duyuldu.

Daha geçen yılki referandum sırasında Anayasa’da değişiklik öngörülmezken, seçimin hemen ardından konu yeniden ısıtıldı.

AKP VE CHP İSTEMEDEN…

Hemen belirteyim ki ne AK Parti ne de CHP’de yerel seçimin öne alınmasına dönük bir eğilim var... Meclis’te iki partinin kararı olmadan bırakın Anayasa değişikliğini, diğerlerinin bir araya gelip kanun değiştirecek sayısı yok. Nitekim dün konuyu AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’a sorduğumda yanıtı kesin ve net oldu:

“Birkaç gündür sağda solda okuyorum, bizim böyle bir kararımız yok. Nereden çıkarıyorlar anlamış değilim. Bazıları kongreyi erkene almamıza bağlamış. Bizim erkene almamız değil, geç kalmışlığımız var. Çünkü daha önce haziranda kongre kararı aldık, seçim nedeniyle temmuza kalmıştı; yani erkene alma değil, gecikme var.”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yerel seçimin erkene alınmasına sıcak bakmıyor; bunu da önceki gün arkadaşlarımızla sohbetinde açıkça söyledi.

Durum böyle olunca Anayasa değişikliğinin CHP’siz geçmesi için en azından AK Parti, MHP’nin oyu yetmiyor, yanına İYİ Parti’yi alsa da eksik kalıyor; HDP ile işbirliğine girmeden olmuyor. Bunun da olanaksızlığı ortada duruyor.

Özetle, yerel seçimin erkene alınmasının olanağı şu aşamada görülmüyor. Ayrıca bir başka beklentiyi, CHP’nin olağanüstü kurultay girişimini ortadan kaldırıyor.”