'Erdoğan tamam demişti, şimdi devam diyecekler'

'Erdoğan tamam demişti, şimdi devam diyecekler'

1994 yılında yapılan yerel seçimde İstanbul’u; Kesici, Livaneli, Dalan çekişmesinde aradan sıyrılan ve o dönem ‘Tamam inşallah’ afişleri bastıran RP adayı Erdoğan’ın kazandığı hatırlatılarak, “2019 seçimlerine giderken, hava epeyi değişmiş görünüyor.  Tamam mı, devam mı bilmiyoruz ama bu seçim, AKP’nin 1994’ten beri girdiği ön önemli seçimlerden biri olacak” yorumu yapıldı.

Durum Gazetesi yazarı Erhan Kızılyar, 2019 seçimlerine giderken, havanın oldukça değişmiş göründüğünü belirterek, “Tamam mı, devam mı bilmiyoruz ama bu seçim, AKP’nin 1994’ten beri girdiği ön önemli seçimlerden biri olacak” dedi.

Kızılyar, ‘İstanbullu 'Tamam İnşallah mı', 'Devam inşallah mı' diyecek?’ başlığıyla yazdığı yazıda, takvim yaprakları 27 Mart 1994’ü gösterdiğinde Türkiye’nin yerel seçimlere gittiğini hatırlatarak, özetle şunları kaydetti:

SHP’NİN ÜSTÜNLÜĞÜ VARDI

1989 yılında SHP’nin  başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere yerel yönetimlerde üstünlüğü vardı.  1994’de bu üstünlük sürecek miydi?  Tabi bunu en başta belirleyecek olan kent İstanbul’du. İstanbul Türkiye’nin kalbiydi. İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanıyor demekti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Prof. Nurettin Sözen ile elinde bulunduran Sosyal Demokrat Halkçı Parti, İSKİ Skandalı nedeniyle yıpranan Sözen yerine dünyaca ünlü bir sanatçıyı aday gösterdi. Zülfü Livaneli. Bir diğer iddialı parti ise ANAP’tı. Anavatan Partisi de Demirel ailesinin damadı İlhan Kesici ile yarışa girdi.

DYP’de boş durmamış, o da  ANAP’lılara madem siz bizim eski liderimiz Demirel ‘in ailesinin damadını aday gösterirsiniz,  biz de sizin eski belediye başkanınızı aday gösteririz deyip Bedrettin Dalan’ı İBB adayı gösterdi.

Pek iddialı görünmeyen Refah Partisi , İl başkanı Recep Tayyip Erdoğan, DSP Necdet Özkan, MHP Ahmet Vekif Alp,  CHP Ertuğrul Günay ile seçime girecekti.

ERDOĞAN’A ŞANS TANINMIYORDU

Anketler seçimin;  Kesici, Livaneli arasında geçeceğini gösteriyordu.  Az biraz da Dalan’ın şansı var gibiydi.

Ama kimseler Refah Partisi adayı Tayyip Erdoğan’ı şanslı göstermiyordu öyle bir beklenti de toplumda yoktu.

Rivayete göre bir gece Erdoğıan  'Tamam inşallah' afişleri bastırarak, 500 bin adet İstanbul sokaklarına astırdı.

TAMAM İNŞALLAH İLE NABZI YAKALADI

Seçim akşamı; Kesici, Livaneli, Dalan çekişmesi sonucunda aradan sıyrılan Refah Partisi Adayı Recep Tayyip Erdoğan koltuğu kapmıştı. Erdoğan 'Tamam inşallah' ile  halkın nabzını yakalamıştı.

Bir de merkez, liberal ve sol partilerin büyük çekişmesi.. Aradan Türkiye’nin bu gün itibariyle 25 yılına damgayı vuracak bir lideri halkın oylarıyla siyaset arenasının getirip ön sıralarına yerleştirmişti.

OYLAR YÜZDE 50’LERE YAKLAŞTI

 Bir yerel seçimle,  İstanbul İBB seçimi ile Türkiye’nin önümüzdeki yıllardaki kaderi belirleniyordu.

Yüzde 25 oy oranıyla bir muhafazakar lider;  yüzde 70 orandaki oy oranına sahip; merkez, liberal ve sol oyları sahip adayları devirmişti.  Seçim böyle sürprizlere gebe olabiliyordu.  Ve sonraki yıllarda yüzde 25 ile gelen Milli Görüş çizgisinde, kendini muhafazakar olarak tanımlayan kesim sürekli oylarını artırmış, oylarını kimi seçimlerde yüzde 50’lilere yaklaştırmıştı. Artık İstanbul’u bu kesimden almak yıllar boyu zor olacaktı. İstanbul’u alamayınca Türkiye’ye de alınmıyordu.  199’da Ali Müfit Gürtuna, Ardından  2004, 2009 ve 2014’te Kadir Topbaş ile seçimler kazanıldı.

Neden İstanbul önemli şimdi biraz daha anlıyoruz değil mi..

Ve 2019 seçimlerine giderken,  hava bayağı bir değişmiş görünüyor.  Tamam mı, devam mı? Bilmiyoruz.  Ama şu var ki.. Bu seçim 1994’ten bu yana Ak Parti cenahının İstanbul’da gireceği en önemli seçimlerden biri olacak gibi.

BU SEFER DEVAM İNŞALLAH DİYECEKLER

1994’ten bugüne dertleri bitti mi İstanbul’un..

Yoksa biri bitmeden diğeri başlıyor mu!!!

1994’te Erdoğan ‘Tamam İnşallah’ ile geldi ama 2019’da artık ‘Tamam inşallah” yerine  bu kez “Devam inşallah’ diyecekler..  Tamam İnşallah ise Muhalefetin sloganı olacak ..

Bakalım.. İstanbullu 2019'da  ne diyecek.

Tamam inşallah mı, Devam inşallah mı?”