Erdoğan: Tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor

Erdoğan: Tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim kararının ardından ilk kez katıldığı televizyon programında konuştu.

NTV Siyasi İşler Özel programında Erdoğan, gündemdeki tüm sıcak gelişmeleri Ahmed Arpat moderatörlüğünde, Okan Müderrisoğlu, Serpil Çevikcan ve Mustafa Kartoğlu'nun soruları aracılığıyla değerlendirdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Çarşamba günü sabah arkadaşlarımızla toplantı yaptık. Tekrar bir görüşme yaptık. Bahçeli'yle görüşmeye girdik ve görüşmemiz esnasında teklifimizi tekliflerine karşı bir teklif olarak sunduk. Onlar da teklifimize olumlu yanıt verdi. 24 Haziran okulların kapanacağı göz önüne alınarak, üniversite sınavının yapılacağını göz önüne alınarak seri karar alabilmenin ispatı oldu. 1 hafta sonraya üniversiteye giriş imtihanını aldılar. 24 Haziran tarihini erken seçim kararı olarak açıklamış oldum.

Bahçeli çağrıyı yaptığı an yoldaydım.

Erken seçim konusu AK Parti olarak prensiplerimiz arasında olmamıştır. Biz erken seçim gündemimizde yok demişizdir. Cumhur ittifakını beraber gerçekleştirdiğimiz müttefikimizin bu açıklaması bunu değerlendirmemizi gerektirdi. Önceden kesinlikle böyle bir görüşme söz konusu değil.

Milletimiz devam derse devam deriz, tamam derse saygı duyarız.

Demokrasi, hak ve özgürlükler, adalet, kalkınma ve atılım noktasında yaptıklarımız ortada. Bu noktada bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Tüm dünya Türkiye'deki gelişmeleri izliyor. Bütün siyasi askeri ekonomik alanlarda Türkiye, bütün kuşatılmışlıklara rağmen yarma harekatı yapmıştır.

Batının tehdit projeksiyonu var. Güneydeki YPG/PKK/DEAŞ bunlar söyleniyor. DEAŞ'a karşı savaştır gibi laflar ediliyor. Nereye kadar buna inanacağız. 5 bin tır ABD buraya silah gönderiyor. 2 bin kargo uçağıyla buraya malum silahlar geliyor. Buraya biliyorsunuz 20 kadar üs var bunlar indiriliyor. Biz şunu düşünüyoruz Kuzey Suriye'de bu üsler kime karşıdır? 911 km sınır kimin sınırı? İkinci derecede olsa olsa İran olabilir, üçüncü derecede Rusya var. Rusya ikinci derece de denilebilir 5 üssü var. Türkiye birinci derece. Türkiye NATO'da değil mi? Biz paramızla ABD'den silah alamıyoruz ama ABD bu teröristlere bu silahları ücretsiz verebiliyor. Demek ki tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor. Göbeğimizi kendimiz kestik adımımızı attık.

YSK seçim takvimini açıklayınca yol haritamızı belirleyeceğiz. Temayül olmadan milletvekili adaylarını belirlemek doğru olmaz. Her an seçime rahatlıkla girebilecek noktadayız.
Kuvvetler ayrılığı çok daha güçlü olacak.

ABD'de Tillerson dünyanın en büyük petrol şirketinin başındaydı. Dışişleri Bakanlığı'na getirildi. Trump hiç haber vermeden kendisini o görevden aldı. Onun kabinede aldığı maaşın ExxonMobil'de aldığı maaşla mukayese edilebilecek hali var mıydı? Biz de özel sektörde başarılı arkadaşlara kabine teklifi yapabiliriz.

MHP'yle normal şartlarda dahi azami müştereklerimiz var. Ama bir CHP'yle doğru dürüst asgari müştereğimiz bile yok. Niye? CHP gerektiği zaman teröristlerle bile kol kola girebiliyor. Elimizde çok belgeler var. Cumhur ittifakında bizim belirleyici 4 esasımız tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ve yerli ve milli olmamız. Böyle bir şey öbürlerinde olmadığı için bunlarla yapılması mümkün değil. Benim milletim bu ittifakın hasılasını görecek. Bu ittifaka sarılacak. Bunu başarmamız şart ki milletimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilsin. 

Yerli jet uçaklarını da yapmak durumundayız. Denizaltı için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel sektörü teşvik ediyoruz, bu işte özel sektör olsun. CHP'nin bakışı yerli ve milli değil. Türkiye'yi şikayet edeni milli olarak değerlendirir misiniz?

Anayasayı değiştirme çoğunluğuna sahip olduğumuz zamanda Anayasa Mahkemesi bize kapatma davası açtı. O zaman ana muhalefet ne diyordu? Ankara'da savcılar var diyordu. Biz o dönemi atlattık. Yeni bir sürece tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla gireceğiz. Yoğun bir çalışmayla asrın bir Türk asrı olmasını dünyaya göstereceğiz.

Parlamentoda başkanın güçlü olması da büyük öneme haiz. Cumhur ittifakının başkan adayı bellidir. Cumhur ittifakının başkan adayı olarak burada eğer cumhur şahsımı seçmesi halinde bizler parlamentodaki bu ittifaka layık olmaya onların şahsında milletimize layık olmaya gayret edeceğiz. 

(Kılıçdaroğlu'na ilişkin) Başkasını aramasına gerek yok, kendisi meydana çıksın.

Saadet Partisi ile 2-3 kez görüşme yaptık. Herhangi bir netice malesef alamadık. Gördüğümüz kadarıyla CHP'yle daha uyumlu görüşmeleri oluyor. Ama BBP ile görüşmelerimiz oldu. Onlarla bu noktadaki ittifakımız çok farklı bir zeminde olacaktır. Ona göre adını koyacağız.

(İYİ Parti'nin seçimlere girmesi) O, malum Yüksek Seçim Kuruluyla Yargıtay Başsavcılığının yapacağı veya yaptığı görüşmelerin ki bugün görüşmeleri olacaktı, yani oranın vereceği karar neyse o karara hepimizin saygı duyması lazım. Girmesi gerekir diyorsa girer, aksi bir durum olursa aksi olur. Ben şu anda o nokta girmesi, girmemesi noktasında bizim bir sıkıntımız söz konusu değil.

OHAL'in olmadığı dönemlerde terör bölgesi diyebileceğimiz bölgelerde çok sıkıntılar yaşandı. Birileri tarafından vatandaşların oylarının kullanılması suretiyle PKK destekli partiler seçildi. OHAL ile çok daha sağlıklı ve rahat bir kampanya yürütme şansını tüm partiler kazanacaktır.

ABD'nin bu noktadaki beyanlarına ben önem vermiyorum. Kendimiz ne diyoruz bu önemlidir. AGİT sürekli olarak gözlemcilerini gönderdi. Türkiye'de hiçbir zaman seçim şaibeleri yaşanmamıştır. Biz yüzde 86 katılımla seçim gerçekleştirmiş ülkeyiz.

Mühürlü-mühürsüz pusula noktasında artık böyle bir sorun bu seçimlerde yok, kalkıyor ortadan. Ana muhalefetin mühür noktasındaki yaklaşımıysa eğer burada sandık kurulundaki mühürden öte YSK'nın mührüdür. YSK zaten bunların hepsini, bu mühür işlerini bitirerek bunları torbalıyor, ilgili yerlere gönderiyor. Bu konularda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.

Altına endeksleyerek iş yaparsak daha kolay olur. İthalat, ihracatta yerli ve milli parayı önemsiyorum. Faizi ne kadar yükseltirseniz enflasyon da yükselecektir. Faizi indirdiğimiz anda enflasyon da düşecektir. Kur-faiz ilişkisini şu anda Batılılar gibi düşünmüyorum. Burada bizim için kur noktasında en ideal olanı şu yerli ve milli para konusudur ki kesinlikle iki kere iki dört, kur baskısını ortadan kaldırır. Faizi de düşürdükçe o da kuru ciddi manada aşağıya çekecektir.

Milletvekili adayları listesine FETÖ'nün sızması ihtimaline ilişkin) Artık kolay değil. Çok hassasız. Her türlü inceleme ve araştırmayı yapıyoruz. Böyle bir sızmanın olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Biz Afrin'deki Kürt kardeşlerimize değil, teröristlere karşı mücadele verdik. Ama kusura bakmasınlar Kürt etnik kökenine sahip olanlar ağırlıkta.

Dünyada barışa ihtiyacımız var, kavgaları bırakalım.