Erdoğan: Türkiye bilimsel alanda da öncülük etmek zorundadır!

Erdoğan: Türkiye bilimsel alanda da öncülük etmek zorundadır!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TÜBA Ödülleri'ni alanları açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, "Türkiye her alanda olduğu gibi bilimsel alanda da bölgesine öncülük etmek zorundadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde her yıl düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödülleri töreninde konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Ankara ve İstanbul yanında Erzurum'dan İzmir'e bütün şehirlerimizde ülkemizin her köşesindeki bilim insanlarını bu listede görmekten gurur duyuyorum. Geçen yıl kaybettiğimiz Halil İnalcık hocamız adına verilen ödülümüze Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatih Yeşil layık görülmüştür. Bu bilim insanlarımızı şahsım ve ülkem adına tebrik ediyorum. Akademimizin tüm mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. Çeşitli üniversitelerimizden 39 bilim insanımıza ödüllerini teslim edeceğiz.

Bilim insanoğlunun fıtratında var olan merakla yürüttüğü ve hiç bitmeyecek olan bir arayışın adıdır. Medeniyetler arasındaki fark bilimin kendisinden ziyade fikri ayrılışlardan kaynaklanıyor.  Atomu parçaladıktan sonra bomba da yapabilirsiniz herkese yetecek kadar enerji de üretebilirsiniz.

YIL SONUNDA YÜZDE  7,5 BÜYÜME ORANINI YAKALACAĞIZ

Geçtiğimiz günlerde TESLA markasıyla elektrikli araç üreten Elon Mask’ın bir ziyareti oldu ve kendisinin ne denli heyecanlı olduğunu gördüm. Heyecanı takdire şayandı.  Maalesef bilim de belirli ülkelerin tasallutu altındadır. Hiç şüphesiz bizim de eksikliklerimiz var. Stratejimizi isabetli bir şekilde belirledikten sonra işimiz daha kolaydır. Aksi takdirde taklitçilikten öteye geçemeyiz. Kuru sözle, sadece eleştirmekle bir yere varılmıyor. Ülkeye hizmet etmek için, insanlığa hizmet etmek için çalışmak lazım, kararlılık lazım, aşk lazım.  15 yılda her alanda devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdik. Sosyal bilimlerde yurt içinde ve dışında çok önemli çalışmalara imza atan bilim insanlarının yetişmesini sağladık. Türkiye yıllarca yurt dışına beyin göçü veren bir ülke olarak anıldı. Onları tekrar ülkemize getirmenin çabası içerisindeyiz. Ülkemiz ekonomisini hedef alan pek çok saldırıyı püskürttük. Onun için üçüncü çeyrek büyüme oranları önemliydi. İnanıyorum ki yıl sonu itibariyle yüzde 7,5 oranında büyüme oranını yakalayacağız.

“KÖTÜ KOMŞU EV SAHİBİ YAPTI”

10 tane insansız hava aracı alacaksınız, 50 dereden su getiriyorlar. Kötü komşu ev sahibi yaptı bizi. İhtiyaçlarımızın büyük kısmını kendi ürünlerimiz ile karşılar hale geldik. Bilim insanımızla siyasetçimiz el ele vermek durumunda.Yurt dışına gitmiş olanları tekrar ülkemize getirmenin çabası içerisindeyiz. Bu konuda önemli çalışmalar yürüten tüm kurumlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İş adamlarımızın da bu sürece daha fazla katkı yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

3. çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 oranını da yıllık olarak yakalayacağız. Biz üreten, çalışan, emek veren herkesin yanındayız. Benzer bir başarıyı ihracatta yakaladık, bu da çok önemli. 2017 ihracatımız kasım sonu itibarıyla 143 milyar doları geçti. Yeni bir rekorla muhtemelen bu yılı tamamlayacağız.

“YÜKSEK FAİZE KARŞI OLDUĞUMU TEKRAR AÇIKLIYORUM”

Döviz kurunun yüksekliği kesinlikle ekonominin gerçekleri ile uyumlu değildir. Kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inaniyorum. Ben yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir yerde enflasyonun düşmesi mümkün değildir.
2017 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’nü kazananlar şöyle: