Erdoğan ve Albayrak’tan peş peşe açıklamalar

Erdoğan ve Albayrak’tan peş peşe açıklamalar

Son günlerde Türk ekonomisindeki olumsuz gelişmeler ve dolardaki spekülatif dalgalanma sonrası Ankara'ya gelen ilk devlet lideri Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani oldu. Yemekte 'kabarık dosyalar' da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 3 buçuk saat sürdü. Yemeğe Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da katıldı. Zirvede son ekonomik gelişmeler başta olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı öğrenildi.

Yemek öncesi çekilen fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Albayrak’ın önündeki dosyalar da dikkat çekti.

DESTEK AÇIKLAMASI

Yemekten öncesi ise ajanslara Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi’nin Türkiye’ye destek açıklaması düştü.

Al Şafi yazılı olarak yaptığı açıklamasında “Katar, 2016 yılında Türkiye'deki başarısız darbe girişiminde olduğu gibi, Türk kardeşlerinin yanında durmaya devam edecektir ve kardeş Türk halkının her zaman yardımına ilk koşandır.” dedi.

Al Şafi, iki ülkenin, halklarının çıkarına olan tüm bölgesel ve uluslararası konularda ortak duruşa sahip olduğunun altını çizerek, devlet yönetimleri ve halkları arasındaki ilişkilerin, bu duruşun ana ve güçlü dinamosu olduğu değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 6 Ağustos’ta bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Al Şafi, Katar’ın, krizin tırmanmasından önce ve siyasi müzakereler sırasında Türkiye’ye elinden geldiği kadar destek vermeye hazır olduğunu ilettiği bilgisini paylaştı.

Al Şafi, Katar halkının da Türkiye’nin maruz kaldığı ekonomik operasyonda Türk parasını desteklemek için 10 milyonlarca dolar tutarında Türk lirası satın aldığına dikkati çekerek, Türkiye’nin Katar’ın stratejik ortağı olduğunu dile getirdi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la hafta başında gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin sonrasında Katar devletinin büyük desteğini göstermek için Türkiye'ye geldiğini belirten Al Şafi, Başkan Erdoğan ile görüşen Katar Emiri Al Sani’nin ekonomik krizden sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk devlet lideri olduğuna vurgu yaptı.

Al Şafi, “Bu ziyaret, Türkiye ile Katar ilişkilerinin bazı yerel medya kuruluşlarının yalan ve kötü niyetli iddialardan daha büyük olduğunu gösteriyor. Kardeş Türk halkının yanında durduğumuzu yeniliyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizin sağlam olduğunu ve halkımız nezdinde bu ilişkilerin ayrı bir yeri olduğunu belirtiriz.” değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan ve Albayrak’tan peş peşe açıklamalar

KRİTİK MESAJLAR

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, "Ümmetin sorunları ve Katar'ın yanında duran Türkiye'nin ve oradaki kardeşlerimizin yanındayız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar Emiri'nin mesajını paylaştıktan sonra yaptığı açıklamada "Dost ve kardeş ülke Katar ile ilişkilerimiz birçok alanda güçlenerek devam edecek" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da "Bir kez daha Türkiye-Katar dostluğunu dünya gördü" ifadelerini kullandı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Türkiye’yle alınan 15 milyar dolarlık yatırım kararının ardından sosyal medya hesabından Türkçe mesajlar attı. Al Sani, “Ümmetin sorunları ve Katar’ın yanında duran Türkiye’nin ve oradaki kardeşlerimizin yanındayız” dedi. Bu mesajın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dost ve kardeş ülke Katar ile ilişkilerimiz birçok alanda güçlenerek devam edecek.” dedi

Katar Emiri bir sonraki mesajında ise “Bugün Ekselansları Başkan Erdoğan ile Ankara'da yapmış olduğum önemli görüşmeler çerçevesinde, üretken, güçlü ve sağlam ekonomiye sahip bu ülkede 15 milyar dolar tutarında bir mevduat ve yatırım projeleri paketini duyurduk” ifadelerini kullandı.

Katar Emiri’nin bu mesajının ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından mesajlar paylaştı. Erdoğan “Bugün bir çalışma ziyareti için ülkemize gelen kardeşim Hamed Al Sani ile çok verimli ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Katar halkına Türkiye’nin yanında durdukları için milletim adına teşekkür ediyorum. Dost ve kardeş ülke Katar ile ilişkilerimiz birçok alanda güçlenerek devam edecek.”

ALBAYRAK DA SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yaptığı açıklamada  “Bir kez daha Türkiye-Katar dostluğunu dünya gördü. Ülkelerimiz arasındaki güçlü işbirliğini çok daha ileriye taşıyacağız. Bu süreçten rasyonel politikalarımız ve güçlü stratejilerimizin yanında, dostlarımızla ve işbirliklerimizle güçlenerek çıkacağız. dedi.