Erdoğan ve İbadi’den ortak açıklama: Terörle mücadelede işbirliğini önemsiyoruz!

Erdoğan ve İbadi’den ortak açıklama: Terörle mücadelede işbirliğini önemsiyoruz!

Ankara'da bulunan Irak Başbakan'ı İbadi ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, "Irak'ın toprak bütünlüğünün önemini ilettik. Irak ile PKK'ya karşı ortak mücadele edeceğiz" şeklinde konuşurken, İbadi de "Terörle mücadelede işbirliğini önemsiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan tam bir yıl önce, Bağdat ile Ankara arasında yaşanan Başika krizi nedeniyle “sen benim kıratımda değilsin, muhattabım değilsin” dediği Irak Başbakanı Haydar El Ibadi, Ankara’ya geldi. Ibadi’yi Saray’da ağırlayan Erdoğan, kendisinden “değerli kardeşim, dostum” diye bahsetti.

SARAY’DA ERDOĞAN’LA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Diplomatik temaslardaki rutin uygulamanın aksine, Ibadi’nin basın açıklamasını mevkidaşı Başbakan Binali Yıldırım yerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da yapması dikkat çekti.

Erdoğan ile Ibadi, ortak basın açıklamasını Kuzey Irak’ta Barzani yönetiminin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği sözde “bağımsızlık” referandumu ve bunun ardından Irak ordusunun Kerkük başta olmak üzere, Anayasal olarak Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin sınırları içinde olmayan tüm bölgeleri geri aldığı bir dönemde gerçekleştirdiler.

ERDOĞAN’DAN PKK ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta IŞİD ile mücadeleden yararlanan PKK bölücü terör örgütünün Sincar gibi bölgelerde varlığını arttırdığına dikkat çekerek, Kandil gibi Sincar gibi bölgelerde PKK'nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içinde ortak mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Ibadi’nin ise, Erdoğan’ın bu çıkışının aksine açıklamada PKK’nın adını anmamaya özen göstermesi ve genelleme yapmayı tercih etmesi dikkat çekti.

Ibadi’nin yaptığı bu genelleme ile, PKK’yı kastedip kastetmediği net şekilde ortaya çıkmadı. Aksine, bunun Türkiye’ye yönelik bir mesaj da olabileceği yorumları yapıldı.

BAŞİKA MESAJI MI?

Bağdat yönetimi ile Ankara arasındaki bir başka sorun ise, halen Başika’da bulunun ve buradaki Iraklı gençleri eğiten Türk askeri birliğinin durumu idi. Erdoğan ile Ibadi arasında bir yıl önce yaşanan gerginlikte, Başika da konu olmuş, Ibadi Türk askerlerinin koşulsuz ve derhal geri çekilmesi talebini iletmişti.

Saray’da düzenlenen, Erdoğan’la ortak basın açıklamasında Irak Başbakanı doğrudan Başika’ya değinmedi.

Ancak Ibadi’nin açıklama sırasında kullandığı “Irak toprakları içerisinde hiçbir şekilde, kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir grubun, gerek Iraklı olsun, gerek Irak dışından olsun, topraklarımız üzerinde silah sahibi olup, faaliyet yapmasına izin vermeyiz. Irak toprakları üzerinde silah sahibi olan her gruba karşı yasal mücadele verilir” ifadesini kullanması kafaları karıştırdı.

Irak Başbakanı’nın bu sözleri, “Başika’daki Türk birliğini mi kastediyor” soruları sorulmasına neden oldu.

IBADİ HAŞD-İ ŞABİ’Yİ ÖVDÜ

Bağdat yönetimi ile Türkiye arasındaki gerilimlerden biri de, İran tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşd-i Şabi’nin Kuzey Irak’taki Türkmen kentlerinde etkili olması, bu kentlerin kontrolünü ele geçirmesi idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tam bir yıl önce Musul operasyonuna katılan Haşd-i Şabi konusunda, bu milis gücünün Telafer’in kontrolünü ele geçirmesi halinde, “Türkiye’nin yanıtının farklı olacağını” söylemişti. O dönemde Ankara ile gerginlik yaşayan Bağdat hükümeti ise, AKP hükümetinin büyük tepki gösterdiği Haşd-i Şabi’yi Irak resmi ordusuna dahil etmişti.

Nitekim, 25 Eylül’de Kuzey Irak’ta Barzani’nin “bağımsızlık referandumu” sonrasında Kerkük başta olmak üzere, Türkmen ve Sünni Arapların yaşadığı kentleri Kürt kontrolünden geri alan Irak ordu birlikleri içinde ağırlıklı olarak Haşd-i Şabi milisleri de yer almıştı.

Irak Başbakanı Ibadi’nin de, Saray’da Erdoğan’la düzenlediği ortak açıklamada, Haşd-i Şabi’nin özellikle adını anması ve övmesi dikkat çekti. Ibadi, “Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmektir” dedi.

ERDOĞAN BİR YIL ÖNCE “KIRATIMDA DEĞİLSİN, MUHATABIM DEĞİLSİN” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ERdoğan, bir yıl önce Musul’daki IŞİD’e yönelik operasyonlar sırasında Bağdat yönetimiyle yaşanan gerginlik sırasında doğrudan Irak Başbakanı IBadi’yi yüklenmişti. Ekim 2016’da İstanbul’da 9. Avrasya İslam Şurası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi’ye ”Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin.Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil…” ifadelerini kullanmıştı.