Erdoğan ve Putin'den flaş İdlib açıklaması

Erdoğan ve Putin'den flaş İdlib açıklaması

İdlib'de 15-20 kilometrelik silahlardan arındırılmış bölge oluşturulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de gerçekleştirdiği Suriye konulu görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Putin, "Suriye'nin İdlib kentinde 15-20 kilometrelik silahlardan arındırılmış bir tampon bölgenin 15 Ekim tarihinde hayata geçirileceğini" bildirdi.

Putin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türk meslektaşlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki çözüm arayışlarını ele aldık. İdlib'i değerlendirdik. Çok önemli kararlar ve mutabakatlara vardık. Rusya'nın endişeleri, savaşçılardan doğan Halep'e saldırı tehlikesi var. Bugün görüşmelerde bu durumu ayrıntılı olarak konuştu. İdlib'de 15 Ekim'de 15 kilometrekareye kadar silahsız bölge kuracağız. Nusra ve ağır silahlar da çekilecek. Kontrolü Rusya-Türkiye askerleri ortak sağlayacak."

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Muhalifer bulundukları alanlarda kalmaya devam edecek. Ancak Rusya ile birlikte belirleyeceğimiz radikal grupların tasfiyesi için beraber çalışacağız. Rusya ve Türkiye belirlenecek silahsız bölge sınırlarının iki tarafında koordineli denetim faaliyeti gerçekleştirecektir. Bu mutabakat ile Şdlib'de bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum. İdlib ko9nuya taraf ülkeler için de önemli bir kazanımdır. 

Suriye'nin toprak bütünlüğüne kasteden ve Türkiye'ye de kasteden asıl yapı YPG/PYD'dir. Terör bataklıklarının kurutulması gerekiyor. Biz bu yönde önemli adımlar attık. 4 bin kilometrekareden fazla bir alanı DEAŞ, YPG'li teröristlerden temizledik. 

GÖRÜŞME 2 SAAT SÜRDÜ, AÇIKLAMASI GÖRÜŞMEDEN 2.5 SAAT SONRA YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Soçi Uluslararası Havalimanı'na gelişinde Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov, Rusya  Dışişleri  protokol yetkilileri ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz karşıladı. 

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Soçi'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüşmesi saat 14.45 civarında başladı. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü.Oratk basın açıklaması ise görüşmenin sona ermesinden yaklaşık 2,5 saat sonra gerçekleştirildi.

İki ülke arasındaki heyetlerarası görüşmeye iştirak etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Putin'in görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

ŞOYGU: İDLİB'E ASKERİ OPERASYON DÜZENLENMEYECEK

Rusya Savunma Bakanı da İdlib'le ilgili açıklama yaptı.

İdlib'de askeri operasyonun olmayacağını kaydeden Rusya Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu, önümüzdeki saatlerde ayrıntılarla ilgili Suriye tarafıyla mutabakatın sağlanacağını belirtti.

AKAR VE ŞOYGU, İDLİB'LE İLGİLİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

Basın toplantısı sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumun normale döndürülmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladığı açıklandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

İki lider görüşme öncesi kameraların karşısına geçti. Erdoğan, "Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Şu anda dünyanın gözü Soçi'de. Buradan çıkacak ortak bir açıklama bölgeye yeni bir umut getirecek" demişti.

Putin ise, "Görüşeceğimiz çok konu var. Bazıları komplike konular. Bunları hem gözden geçireceğiz hem de bunların çözüm yollarını arayacağız. İlişiklerimiz pozitif bir biçimde gelişiyor, ticari olarak oldukça yoğun tempoda büyüyor. Bölge güvenliği açısından da ilişkilerimiz gelişiyor. Ayrıca geniş çapta uluslararası siyasete yönelik olarak da ilişkilerimiz gelişiyor." ifadelerini kullanmıştı.

PESKOV: GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR

Görüşmeden önce açıklama yapan Rus hükümet sözcüsü Dmitri Peskov, "İdlib’deki durum gergin“ dedi. Erdoğan-Putin görüşmesini değerlendiren Peskov, "Görüş ayrılıkları ve farklı nüanslar var, bu nedenle iki ülkenin liderinin bir araya gelmesi önem teşkil ediyor“ diye konuştu.

Görüşme öncesi gazetecilere kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Şu anda sadece bölgenin değil dünyanın gözü inanıyorum ki bugün Soçi'de. Soçi'den çıkacak açıklama inanıyorum ki bölgeye de çok daha farklı bir umut olacaktır." dedi.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin de "Görüşeceğimiz çok konu var. Bazıları komplike konular. Bunları hem gözden geçireceğiz hem de bunların çözüm yollarını arayacağız." ifadelerini kullandı.

İDLİB'DE DURUM NE?

Toplantının ana gündem maddesi ise Suriye'deki gelişmeleri. Erdoğan'ın Putin'le görüşmesinde cihatçıların da bulunduğu İdlib'i konuşması bekleniyor.

Türkiye, saldırıların bir an önce durdurulup, siyasi çözüm arayışına girilmesini istiyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birlikler ve Rusya bölgede ağır silahlı teröristlerin olduğunu belirtip kente özellikle havadan saldırılar düzenliyorlar. Muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib'de yaklaşık üç milyon sivil yaşıyor. 

Birçok farklı gruptan binlerce silahlı militan bölgede varlık gösteriyor. Türkiye bu gruplardan bazılarını terör örgütü olarak kabul ediyor.