Erdoğan: Zirveye gidiyorum, zırvaya değil 

Erdoğan: Zirveye gidiyorum, zırvaya değil 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında tarih boyunca oynadığı coğrafi ve kültürel köprü rolüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, gerek Kuşak ve Yol Projesi gerek jeo-stratejik bakımdan ulaşım ve irtibat ağlarını önemseyen ülkeler için vazgeçilmez bir ortaktır” dedi.
 
‘MODERN İPEK YOLUNA TÜRKİYE OLARAK ÇOK GÜÇLÜ DESTEK VERİYORUZ’
 
Marmaray, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprülerinin, Avrasya Tünelinin ve Üçüncü Havalimanının, bu projenin ilk etaptaki tamamlayıcı halkaları olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çin ile Avrupa arasında ilave bir bağlantı koridoru açan ‘Trans-Hazar-Orta Koridor’ projesini de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 2017 yılı ortasında faaliyete geçmesiyle, Orta Koridorun önemli bir ayağını tamamlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
'TRUMP İLE GÖRÜŞMEMİZ VİRGÜL DEĞİL, NOKTA MESABESİNDE ÖNEMLİ'
 
Çin'den sonra ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine Washington'a geçeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Oralarda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi de biz en üst düzeyde Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli" dedi.
 
‘ABD ZİYARETİNDE, MUSEVİLER GİBİ FARKLI TOPLUM KESİMLERİYLE DE BİR ARAYA GELECEĞİZ ’
 
ABD ziyaretinin gündemi hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Irak ve mülteci krizi gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Elbette FETÖ ve PYD-YPG gibi Türkiye’nin millî güvenliğine tehdit teşkil eden örgütler gündemimizde en üst sırada yer alacaktır. Ekonomik iş birliğimizi nasıl geliştirebileceğimiz, ikili ticaret ve yatırımlarımızı nasıl artırabileceğimiz noktasında da istişarelerde bulunacağız. ABD’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileriyle yapacağım toplantının da bu açıdan çok çok önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bunun yanında Museviler gibi farklı toplum kesimleriyle bir araya gelecek, Orta Doğu barış süreci, Filistin meselesi ve bölgesel konularda fikir teatisinde bulunacağız. Aynı zamanda bir düşünce kuruluşunun düzenlediği toplantıda Türk dış politikasına ve uluslararası gündeme dair değerlendirmelerimizi de katılımcılarımızla paylaşacağız.” dedi.
 
'ABD GEÇİŞ SÜRECİNDE... ŞU ANA KADAR GELEN BİLGİLERİ DEDİKODU MESAFESİNDE GÖRMEK İSTİYORUM'

 
ABD'nin hala bir geçiş süreci yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu süreç sebebiyle de bizim daha hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz ABD'den daha önceden gelen bazı işlemler var. YPG'ye verilen silah destekleri. Bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını asla istemeyiz, bunları görüşeceğiz. Bir terör örgütü hedefe konularak onu başka bir terör örgütü ile yok etmek bana göre bir siyaset anlayışı değildir...
Bu bölgede ne Amerika'ya tehdit var ne Rusya'ya tehdit var, tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Peki tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? NATO'da ittifak halinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, güçlü bir ortağı ile bu bölgede adımları bizimle atmalı. Asla bir terör örgütünü Amerika'nın yanına, Amerika'yı da bir terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Aynı şeyi, Sayın Putin'e de söyledim, Rusya'ya da yakıştıramıyoruz. Şu ana kadar gelen bilgileri adeta dedikodu mesafesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin de bu noktada bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum.
 
'TRUMP'IN İRADESİNİ ÇOK ÇOK ÖNEMSİYORUM'

 
Avrupa'da Almanya'nın birinci derecede FETÖ'nün barınma yeri haline geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sayın Trump'la bunları etraflıca görüşeceğim. Belgeleri de kendilerine takdim edeceğiz. Trump'ın buradaki iradesini çok çok önemsiyorum. O işi sonuna kadar kovalayacağız. ABD, FETÖ'nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli.' dedi.
 
ZİRVEYE GİDİYORUM, ZIRVAYA DEĞİL
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur'un 'Kararım kesin. Brüksel'de bu ziyaret vesilesiyle Erdoğan'a destek yanlısı toplantı veya eylemlere izin verilmeyecek' açıklamasına ilişkin sorusuna, ' "Brüksel Belediye Başkanı NATO’nun mensubu değil, NATO adına konuşacak birisi de değil. O kendi işine baksın. Brüksel sokaklarını nasıl temizleyeceğini düşünsün. Bıraksın da bu işleri Belçika’daki NATO temsilini üstlenen kişiler konuşsun. Ben ne Brüksel belediyesini ziyarete gidiyorum, ne Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben NATO zirvesine gidiyorum.  Ha gücü şuna yetiyorsa ‘Ben NATO zirvesine Erdoğan’ı sokmam’ diyorsa, Belçika yetkililerinin yetiyorsa buyursun. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil. Bununki zırvalama. 
NATO ne için var? NATO terörle mücadelede yer almayacaksa niye var? Bunların hepsini dile getireceğiz. " ifadelerini kullandı.