Erdoğan’dan, İmamoğlu-Yıldırım buluşması yorumu…

Erdoğan’dan, İmamoğlu-Yıldırım buluşması yorumu…

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aysa'da İşbirliği Konferası Zirvesi'ne katılmak üzere Tacikistan'a yapacağı ziyaret öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar akşamı gerçekleştirilecek olan Ekrem İmamoğlu- Binali Yıldırım ortak yayını için ilk kez konuştu. Erdoğan “Arkadaşlarımız ön hazırlıklarını gayet iyi yaptı. Tüm Türkiye’nin bu tartışmayı izleme imkanı olacak. Son bir haftaya çok ciddi ışık verecek diye inanıyorum” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Görevlendirdiğimiz arkadaşlar ön hazırlıkları iyi bir şekilde yaptılar. Sadece Türkiye’de, İstanbul değil tüm Türkiye’nin bu tartışmayı izleme imkanı olacak. İstanbul sadece İstanbul’da yaşayanlara hitap eden bir yer değil. İstanbul adeta 81 vilayetin özeti olan bir ilimiz. O akşam burayı izleyenler, Sivaslı bile İstanbul’daki Sivaslı hemşehrisini arayıp bu müzakerenin kendi arasında müzakeresini yapacak.

İstanbul gibi dünyanın örnek bir şehrini en ideal hangi yönetici yönetebilir, bunu bizzat o akşam ki müzakereden sonra çok daha net güzel bir şekilde değerlendirme fırsatını halkımız bulacak diye inanıyorum ve bunun gerçekten son kırılma noktası olan pazar günü, bir haftaya da çok ciddi bir ışık verecektir diye inanıyorum.

Günümüzde dünyanın hiçbir bölgesi diğer kesimlerden yaşanan gelişmelerden ayrı değildir. Dış politikada çok taraflılık önem kazanmıştır. İşbirliği ve birlikte çalışma kültürünün geliştirilmesi, bölgesel refahın artırılması bakımından önemlidir.

Bu sürecin Asya’da barış ve istikrar için ciddi bir potansiyel taşıdığına inanıyorum. Konferans kurulduğundan bu yana kurumsallaşmış ve temsil kabiliyeti artmıştır. Ülkemizle birlikte 27 ülke bir araya geliyor. Türkiye konferansın 2010-2014 yılları arasında dönem başkanlığını yürütmüştür. Üye ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi temel önceliklerimizden biri olacaktır. Zirve kapsamında bazı ülkelerin devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağız. Alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.

“Güvenli ve Daha Müreffeh Bir AİGK Bölgesi İçin Ortak Vizyon” temasıyla bugün ve yarın yapılacak zirvede askeri-siyasi, ekonomik, insani ve çevresel konular ile yeni sınama ve tehditler başlıklarında sürdürülen konferans faaliyetleri ele alınacak, ileriye yönelik hedefler tespit edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan’da zirve katılımcısı ülke liderleriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

'REJİM SALDIRIYA DEVAM EDERSE KARŞILIK VERİLECEK'

İdlib’e eğer bizim hakikaten yaklaşımımız olmamış olsaydı şu andaki durum çok daha farklı gelişir ve 3 milyona yakın insanın yaşamış olduğu İdlib’den çok ciddi bir göç dalgası ülkemize doğru gelebilirdi. Fakat bizim ağırlıklı olarak Rusya ile yapmış olduğumuz müzakereler, değerlendirmeler gerek Soçi müzakeresi süreci gerek Astana’yla ilgili süreçler, ikili yaptığımız sayın Putin’le görüşmelerimiz buradaki sıkıntıları minimize etti.

Son olarak bir de karara varıldı ve bu kararla birlikte adeta bir yani silahların sustuğu bir an oldu ama ardından yine bazı arzu edilmeyen gelişmeler oldu. Tabii sürecin üzerinde bütün ekiplerimiz duruyor. Bütün gözlem, gözetleme bütün bu kulelerden bölgeleri bizler takibe aldık, takip ediyoruz. Yaralılarımız oldu, şehidimiz de oldu. Ama bunun bedelini, faturasını çok ağır ödettik.

Ancak rejim burada eğer bizim bu gözlem kulelerine bazı saldırılar vesaireler bunları devam ettirecek olursa, bu yanlışa hala inatla devam edecek olursa bizim burada sessiz kalmamız mümkün olmaz. Gereğini de yaparız, çünkü biz burada barışın egemen olmasını istiyoruz.

Ölümlerin durmasını istiyoruz. Varil, fosfor bombaları ile bu bölgeye saldırıların devam edilmesi hiçbir zaman affedilemez, buna sessiz kalamayız. Biz bu bölgede artık halkın sesine kulak veriyoruz. Bizim Suriye’de yaşayan kardeşlerimiz ‘Türkiye gelsin’ diyor. Adana Mutabakatı’nı bir kenara koyamayız. Bu mutabakat çerçevesinde terör örgütlerine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

(Ekrem İmamoğlu ile Ordu Valisi arasındaki tartışma) Bu devletin valisine kimsenin böyle bir ifadeyi kullanma hakkı yoktur, kullanamaz. Demek ki henüz bu devleti tanımamış. Protokolün çeşitli yerlerdeki giriş çıkışlarını bilmiyor. Affedilemez bir yanlışı yapmışlardır. Kim bilir bundan sonra daha neler çıkacak.

(İstanbul seçimleri öncesi miting yapacak mı?) Belediye başkanı adayımız sürecin içinde. Kalan son haftaya girerken bu tür halkla kucaklaşma toplantıları yapmayacağımı kimse söyleyemez. Önümüzdeki hafta içinde bu tür planlamalar yapılıp halkla buluşmalar çerçevesinde bir arada olmak suretiyle İstanbul’u dolaşacağız. Arkadaşlar çalışmayı yapıp nasıl yol belirlerse süreci devam ettireceğiz.