Erdoğan’ın iddiasına arşivlerden yalanlama...

Erdoğan’ın iddiasına arşivlerden yalanlama...

Tarsus'ta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Komünistlerin köprüleri satmak istediğini ancak Demirel ve Özal'ın sattırmadığını" iddia etti. Oysa Özal'ın satmak isteyip satamadığı köprüyü Erdoğan satmış, ancak daha sona 'Ucuza gitti' diyerek ihaleyi de kendisi iptal etmişti.

Tarsus'ta Turizm Bölgesi ve 600 Yataklı Devlet Hastanesinin Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyet Halk Partisi, biz gelince yıkacağız diyor. Öbürü biz satacağız diyor. Hatırlayın birinci köprüyü Süleyman Demirel yapmıştı. O zaman ki komünistler ne diyordu: Biz köprüyü satacağız diyordu. Rahmetli Özal'da satamazsınız diyordu. Ne oldu? Neyi satıyorsun? Bu millet sizi mezara gömer." dedi.

SÖYLEDİĞİNİN TERSİ

Erdoğan'ın "Komünistler 'köprüleri satacağız' dedi Özal sattırmadı" dediği tarihi gerçek aslında tam tersi olarak yaşanmıştı.

1983 seçimleri sırasında, televizyondaki bir tartışmada Özal’ın, Boğaz Köprüsü’nü satma vaadine karşı, Halkçı Parti Lideri Necdet Calp, yumruğunu masaya vurup “Satamazsınız beyefendi, sattırmayız!” çıkışıyla yüzde 30 oy almıştı.

İŞTE O ÜNLÜ DİYALOG

 Özal: Satarız hem de çok iyi satarız, alan da çıkar

Calp: Satamazsınız beyefendi

Özal: Satarız gayet rahat satarız

Calp: Lafla satarsınız

Özal: Gelirini satıyoruz sonuçta

Calp: Kaç yıllık geliri satıyorsunuz ila nihaye mi

Özal: O fiyata

Calp: Güldürmeyin

 Özal program sunucusunun "vaatlerinizi nasıl hangi kaynakla gerçekleştireceksiniz" sorusuna verilen "İstanbul Boğaz Köprüsü'nü satacağım" cevabı fitili ateşlemişti. Calp ise bu yaklaşıma "Hayır efendim devletin milletin malını satamazsınız" diyerek tansiyonu yüksek sesle cevap vermişti.

Özal'ın hayali olan köprüyü satma projesi Erdoğan'ın iktidarında gerçekleşti. Koç-Ülker Konsorsiyumu, 2012 yılında aralarında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri de dahil olmak üzere Türkiye'deki otoyolların 25 yıllık işletim hakkını 5,72 milyar dolara aldı. Ancak Erdoğan katıldığı bir canlı yayında "Daha yüksek beklentilerimiz var" sözleri ile iptal edilmişti.