Eski Bakan: Her yol erken seçime çıkıyor

Eski Bakan: Her yol erken seçime çıkıyor

Eski Adalet Bakanı Türk, AKP'nin erken seçim peşinde olduğunu belirterek, "AKP 3 Kasım 2019 yılını beklemeden bir baskın seçim yapabilir" dedi.

16 Nisan referandumu ile kabul edilen anayasa değişikliğinde erken seçime kapının açık olması siyasi kulislerde en çok tartışılan konu olmaya devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim bölgelerinde yaptığı değişiklik ise bu kanıyı güçlendirdi.  

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, AKP'nin erken seçim peşinde olduğunun başından beri anlaşıldığını ancak YSK'nın nüfus değişikleri doğrultusunda bu tür yenilemeleri zaman zaman yaptığını kaydetti. Türk, "YSK'nın bu değişikliğine baktığınızda anayasa değişikliğini dikkate alarak bir güncelleme yapmış gibi duruyor. Bunun nedeni ise 600 milletvekiline göre bir dağılım çıkartılmış. Ancak şu anda hala yürürlükteki mevzuata göre bir dağılım söz konusu" diye konuştu.  

BASKIN SEÇİM

İktidar partisinin niyetinin ise uyum yasalarını, özellikle de seçim sistemini değiştirdikten sonra üç ay içinde seçime gitmek olduğunu belirten Türk, "Buradan da anlaşılıyor ki AKP 3 Kasım 2019 yılını beklemeden bir baskın seçim yapabilir. İşaretler onu gösteriyor" dedi. 

Türk, şöyle konuştu: "Burada dikkat edilmesi gereken iktidar partisinin seçim çevrelerini istediği gibi belirlemek istemesi.

AKP iki partili bir sistem istiyor. Seçim sistemini de buna göre kurgulamak amacında. Böyle bir değişiklik yapıp arkasından 2019 yılını beklemeden seçime gitmek.

Hem kendi seçimini, hem de TBMM seçimlerini garanti altına alarak, Meclis'i kendi kontrolleri altında tutacaklar.

Bu da yaygın temsil olmaz. Yapılan hazırlıklar bunu gösteriyor. Milletvekili sayısı önemli değil, iktidarın kontrolü altında bir Meclis. Son yapılan değişiklik seçim sisteminin buna uygun şekilde değiştirilmesine de olanak veriyor.

Uyum yasalarını tamamlayıp üç ay içinde seçime gidebilirler. Baskın seçimi, Seçim Kanunu'nu değiştirdikten sonra yaparlar." 

Kamuoyuna yapılan açıklamalardan iktidarın seçim çevrelerini daraltmak gibi bir düşüncesinin anlaşıldığını aktaran Türk, "İktidarın seçim çevrelerini en çok beşer milletvekili çıkaracak şekilde sınırlandırmak gibi bir düşüncesi var. Bu, kanun konusudur. Bu büyük partilere yarar" diye konuştu.  Seçim barajının en çok yüzde 5 oranında tutulması gerektiğini de vurgulayan Türk, "Hatta bugünün Türkiye'sinde yüzde 3 olmalı" dedi. 

Toplumun bütün kesimlerinin temsil edilmesinin ulusal birliğin sağlanması bakımından çok önemli olduğunun altını çizen Türk sözlerini şöyle tamamladı: "Dont seçim hesabı ve Nisbi sistem Belçika başta olmak üzere birçok ülkede ulusal bütünlük açısından olumlu sonuçlar verdi. Yüzde 10 barajı dünyanın hiçbir ülkesinde yok ve çok yüksek bir oran temsilde adaleti de engelliyor."