Ferhat Tunç'tan; Haluk Levent'e çağrı: Gel güzel kardeşim Dersim ormanlarını da birlikte ağaçlandıralım

Ferhat Tunç'tan; Haluk Levent'e çağrı: Gel güzel kardeşim Dersim ormanlarını da birlikte ağaçlandıralım

Sanatçı Ferhat Tunç, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Şeytan Sofrası mevkiinde çıkan orman yangınından sonra 'fidan dikme' kampanyası başlatan Haluk Levent'e çağrıda bulunarak " Gel güzel kardeşim Dersim ormanlarını da birlikte ağaçlandıralım" dedi.

Barış Can

Sanatçı Ferhat Tunç, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Şeytan Sofrası mevkiinde çıkan orman yangınından sonra 'fidan dikme' kampanyası başlatan Haluk Levent'e çağrıda bulunarak " Gel güzel kardeşim Dersim ormanlarını da birlikte ağaçlandıralım" dedi.
Ege'de, Akdeniz bölgesinde ormanların yakılmasına kendisinin de çok üzüldüğünü ancak bu bölgelerdeki yangınlar ne kadar acıysa, Dersim'de de yaşanan acının da aynı olduğunu belirten Tunç şunları söyledi:

AYNI DUYARLILIK YOK ELEŞTİRİSİ

"Bu acının ortaklaşmadığını görüyorum. Çünkü Ege ve Akdeniz'de ki ormanlar konusunda insanlar ne kadar çok duyarlıysa, Dersim'de ki orman yangınlarına ne yazık ki aynı duyarlığın gösterilmediğini de ifade edeyim. Buranın acısı yalnızca burada yaşayan insanlarla sınırlıdır. Çünkü gerçekten üzülüyor herkes. Bu ormanların yanması karşısında son derece çaresizler ve bir şey yapamamanın çaresizliğini yaşıyorlar. Dolayısıyla şunu özellikle belirtmek istiyorum, son dönemde bazı kişiler, bazı çevreler, yanan ormanlara ilişkin bir takım girişimlerde bulunuyorlar. Özellikle Ege ve Akdeniz ile ilgili olarak. Benim bu arkadaşlara çağrım vardır, gelin Dersim'de yanan ormanlık alanları birlikte söndürelim. Bu alanlara birlikte gidelim ve yaşanan felaketi yerinde görelim. Ardında ağaçları burada da yerine dikelim. Çünkü bu acı ancak bu şekilde, duyarlılıkla çözülür. Yani özellikle de çevrecilerin duyarlılığıyla, ayrım yapmaksızın, Ege ve Akdeniz'de nasıl duyarlılık gösteriyorlarsa, Dersim'deki yanan ormanlar konusunda da bu duyarlılığı göstererek ancak bu yangınların önüne geçebiliriz." 

HALUK LEVENT'E ÇAĞRI; GEL GÜZEL KARDEŞİM DERSİM ORMANLARINI DA BİRLİKTE AĞAÇLANDIRALIM 

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Şeytan Sofrası mevkiinde çıkan orman yangınından sonra 'fidan dikme' kampanyası başlatan Haluk Levent'e çağrıda bulunan Ferhat Tunç şöyle dedi:

"Özellikle müzisyen arkadaşım Haluk Levent'e buradan çağrı yapıyorum. Hakikaten çok önemli bir çağrı yapıyor. Ben tebrik ediiyorum kendisini. Aynı duyarlılığı Dersim'de yanan ormanlar içinde birlikte gösterelim.  Çünkü bu ormanlar sadece buraya ait değil, burada yaşayan insanlara ait değil. Bütün Türkiye'nin, bütün ülkenin ormanıdır. Bu zenginlik hepimizin ortak zenginliğidir. Ve hiçbir gerekçe bu ormanların yakılmasını haklı gösteremez. Gerekçesi ne olursa olsun, orman yakmak hayatı bitirmektir. Ve buradaki doğal yaşamı bitirmektir. Ve Dersim bu düşmanlığı haketmiyor. Bunun önüne geçmemiz lazım."

CHP BURSA MİLLETVEKİLİNE TEŞEKKÜR

İki gündür Tunceli'de olduğunu belirten Ferhat Tunç ölümlerden, yıkımlardan, sürgünlerden çok çekten bu kent için bu halin bilinmeyen bir durum olmadığını belirterek,  "Bu coğrafyada artık acılar dinsin istedik ama dinmedi. Kaybolan yaşamlar yüreğimizi hep kanattı durdu yıllarca. Bombalanan dağlar, yanan ormanlar; yok edilmek istenen aslında bir tarihti bu topraklarda." dedi ve şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihiyle aslında yaşıt sorunların, çözümsüzlüğünden kaynaklı bir sorunla karşı karşıyayız Dersim'de. Yani Dersim tarihinin en karanlık, en acımasız ve gerçekten baskı ve dayatmalarıyla karşı karşıyayız bugün. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu dayatmaların, bugün için aslında Dersim coğrafyasını, dağlarını hedefliyor olmasının son derece anlamlı olduğunu düşününüyorum. Zira Dersim'de olan hesabın bir türlü bitmediğinin göstergesidir bugün yanan ormanlar."

Tunceli'de ormanların, "bilinçli yakıldığını" öne süren Ferhat Tunç'un yangını söndürme çalışmalarına katılmak için sivil halka ancan on gün sonra izin verildiğini , yangınların yer yer devam ettiği de iddiaları arasında yer aldı. 

Tunç, CHP'li Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın gelip yangına müdahale etme çalışmalarına katılmasını taktirle karşıladıklarını anlattı. Sarıbal'ın sivil halk ile birlikte yangın bölgesine giderek bizzat müdahalede bulunmasının da bölgede memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Buradaki doğal yaşamı bitirmektir. Ve Dersim bu düşmanlığı haketmiyor. Bunun önüne geçmemiz lazım." dedi.