FETÖ'nün siyasi ayağında tartışma yaratacak ayrıntı

FETÖ'nün siyasi ayağında tartışma yaratacak ayrıntı

Erdoğan ve AKP, Kılıçdaroğlu’nu hedef alıyor ancak AKP’li Yazıcı’nın Rize Çayeli’ndeki ilişkiler ağı ‘İşte FETÖ’nün siyasi ayağı’ dedirtiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘hedefe koyduğu’ dönemde, Erdoğan’a en yakın isimlerden birisi olarak bilinen eski Gümrük ve Ticaret Bakanı şimdinin AKP’nin Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan sonra gelen üçüncü ismi Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı’yla ilgili çok tartışma yaratacak bir ayrıntı ortaya çıktı.

Cumhuriyetin haberine göre, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Yazıcı’nın oğlu Mustafa Yazıcı, aralarında hemşehrilik bağı bulunan işadamı İlhami Yazıcı ile 2014’te ortak bir şirket kuruyor. Şirket, İlhami Yazıcı’ya ait Yazıcı Grup’un Tanzanya’da açtığı fabrikanın açılışından sadece 5 gün sonra kuruluyor. Tanzanya’daki açılışa hem Hayati Yazıcı hem de açılıştan sadece “13 gün önce” 23 Mayıs 2014’te cemaat bağlantısı şüphesiyle görevden alınan; 15 Temmuz sonrası tutuklanan eski Rize Valisi Nurullah Çakır da katılıyor. İlhami Yazıcı’nın Rize’nin Çayeli ilçesinde yaptırdığı kız yurdu 15 Temmuz’un ardından KHK ile kapatılıyor; Ağustos 2016’da da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devrediliyor.

İşte ilişkiler ağı...

Erdoğan’ın FETÖ’yle mücadelede milat olarak kabul ettiği “17-25 Aralık’tan” sonra yaşanan ilişkiler ağı özetle şöyle:

Tanzanya’da büyük destek

-5 Haziran 2014: Yazıcı Grup, Tanzanya’da büyük bir şirket kuruyor. Bu şirketin açılışını dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı gerçekleştiriyor. Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’da, inşaat yapı malzemeleri fabrikasının açılış töreninde kurdeleyi Yazıcı kesiyor. “Afrika’nın İlhan Abisi (Karakıta’nın abisi)” diye bahsedilen İlhami Yazıcı bu açılış için Türkiye’den 80 kişilik bir heyeti Tanzanya’ya götürüyor. Bu ekipte, Hayati Yazıcı’yla birlikte açılıştan sadece “13 gün önce” 23 Mayıs 2014’te cemaat bağlantısı şüphesiyle görevden alınan; 15 Temmuz sonrası gözaltına alınan ve tutuklanan eski Rize Valisi Nurullah Çakır da bulunuyor.

5 gün sonra şirket

-10 Haziran 2014: İşadamı İlhami Yazıcı, Hayati Yazıcı’nın oğlu Mustafa Yazıcı ile 10 Haziran 2014 tarihinde 600 bin TL sermaye ile ortak bir şirket kuruyor. Şirketin sermayesi daha sonra 1 milyon 500 bin TL’ye yükseltiliyor. İstanbul Arnavutköy merkezli üç ortaklı şirket İstanbul Ticaret Odası’na “Dem Döviz Ticaret Anonim Şirketi” olarak kayıtlı. Uzun bir dönem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapan Hayati Yazıcı’nın hemşerisi olan Yazıcı Grup Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Yazıcı, Kapalıçarşı’da kuyumculara altın tedarikçiliği yapan isimler arasında. Son yıllarda Türkiye’nin büyük gruplarından birinin sahibi haline gelen İlhami Yazıcı, altın-mücevher işinin yanı sıra inşaat ve gayrimenkul alanında da işler yapıyor.

Çayeli’ne kız yurdu

-AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci’nin kardeşi Ömer Temurci’nin bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Çayeli Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Özel Eğitim Hizmetleri Gıda Turizm ve Ticaret A.Ş., Rize Çayeli’nde bir yurt yaptırıyor. Yurdun yapımında maddi desteği İşadamı İlhami Yazıcı veriyor. Yurdun adı da Mustafa Yazıcı/İlhami Yazıcı Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu oluyor. Bu yurdun açılışını da Hayati Yazıcı yapıyor.

-Yurt, 15 Temmuz’un ardından 23 Temmuz 2016 tarihli 29779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 667 sayılı KHK ile kapatılıyor. Ağustos 2016’da da Kredi Yurtlar Kurumu’na devrediliyor.

İlişkiler deşifre oluyor

-Yandaş basında da yer alan haberlere göre FETÖ’nün himmet planlaması Uşak’taki soruşturmada deşifre olmuştu. FETÖ’nün kurulması, işleyişi ve yönetim mekanizmalarının yanı sıra 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle ilgili bilgilerinin de yer aldığı iddianamede, örgütün MİT ve bürokrasi imamı olan Hazım Sesli’nin işadamlarını gruplara ayırdığı ve her grup için ayrı bir günde sabah ve akşam toplantılar düzenlediği ortaya çıkmıştı. FETÖ imamı Sesli’den ele geçirilen belgelerdeki ünlü isimlerin himmet listesine göre, İşadamı İlhami Yazıcı’nın ismi İstanbul’da yapılan Çarşamba Himmet toplantılarının birinci ismi olarak kayda geçmişti.

Şirket silindi!

-AKP İstanbul İl Başkanı’nın kardeşi Ömer Temurci’nin 19 Mart 2014 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Çayeli Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Özel Eğitim Hizmetleri Gıda Turizm ve Ticaret A.Ş.’nin, yine aynı KHK ile Selim ve Ömer Temurci’nin babalarının ismini taşıyan Özel Ali Osman Temurci Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu da kapatılıyor. Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası, 11 Kasım 2016 tarihli toplantısında, Çayeli Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Özel Eğitim Hizmetleri Gıda Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi’nin oda kaydının re’sen silinmesine oybirliği ile karar verdi. Ömer Temurci 15 Temmuz sonrası FETÖ bağlantıları nedeniyle gözaltına alındı. O dönem yerel basında çıkan bilgilere göre Ömer Temurci gözaltına alındıktan hemen sonra iki üst düzey yetkilinin soruşturmaya müdahale ettiği iddia edildi. İddialar arasında Hayati Yazıcı’nın da ismi geçti. Temurci kısa bir süre sonra tahliye edildi.

Yazıcı ne demişti?

-25 Ocak 2014’te Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Hayati Yazıcı, “Bir paralel yapının olduğuna inanıyor musunuz” sorusuna, ‘’Devletin yönetim şeması içerisinde belki bazı kişilerin paralel uygulamalar içerisine girdiklerini söyleyenler var, bunlar söylenebilir. Bunların bir paralel devlet şeklinde düşünülmesinin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Devletin şeması içerisinde yaşananları dikkate aldığımız zaman paralel uygulamalara gidildiği yönünde iddialar var. Bunların kanıtları ile belgeler ile ortaya çıkması lazım’’ yanıtını veriyor. Erdoğan’ın söylemlerine karşılık verilen bu yanıt o dönem tartışma yaratıyor.

İlişkiler ağına CHP yorumu

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Serdar Bayraktar, ‘ilişkiler ağıyla’ ilgili gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı: “Hep beraber yürüdüler. Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi birlikte yıkmaya çalıştılar. Onları birbirlerinden ayırt edebilecek hiçbir şey yok. Gücün kimde olduğuna baktılar, bazıları yanıldı. Aslında hepsi aynı niyetteler ve daha önceki suçları birlikte işlediler. Yıllardır işlenmiş bu suçların ve alınmış kul haklarının hesabını kim verecek.”