Financial Times: Türkiye ile ABD Suriye’de doğrudan savaşabilir

Financial Times: Türkiye ile ABD Suriye’de doğrudan savaşabilir

Financial Times gazetesi, Türkiye ve ABD’nin Suriye’de karşı karşıya gelebileceğini yazdı. Haberde "Çelişen çıkarlar uzlaştırılamaz bir noktaya gelirken, beraberinde açık bir karşılaşma tehlikesini getiriyor." ifadeleri kullanıldı

İngiltere’de yayınlanan Financial Times Gazetesi, Türkiye ile ABD’nin Suriye’de karşı karşıya gelme ihtimalleri bulunduğuna dikkat çeken bir yazı yayınladı. Yazıda, ‘ufak bir hesap hatasının iki NATO müttefiki arasında doğrudan savaş çıkarabileceği’ uyarısında bulundu.

Financial Times gazetesinden aktarılan habere göre, Suriye’de bölgesel ve büyük bir yangın tehlikesi bulunduğuna dikkat çekilen başyazıda, IŞİD’in çekilmesiyle ABD, Rusya, İran ve Türkiye gibi güçlerin bölgede vekalet savaşına giriştikleri belirtiliyor.

Gazete, IŞİD’in Irak ve Suriye’de çöküşünün, ‘en az örgütün yükselişi kadar istikrar bozucu’ olabileceğine değindiği yazısını şu satırlarla sürdürüyor:

“Geçen ay yaşananlar, bölgesel uzmanların uzun zamandır dile getirdiği uyarıları doğruladı: Bu uyarı, önce ABD’nin eski başkanı Barack Obama, ardından da Donald Trump tarafından izlenen, Suriye savaşına yönelik tek odaklı bir yaklaşımın –yani sadece IŞİD’i yok etmeye odaklanmanın– dar görüşlülük olduğu yönündeydi. Geri çekilmek zorunda kalan IŞİD savaşçıları, şehirlerin dışında az sayıda cebe sıkıştı.

Fakat geçtiğimiz ay, savaşın en öldürücü ve tehlikeli olduğu aylardan biriydi. İsrail, İran mevzilerini ve İran destekli paramiliterleri havadan vurdu; ABD destekli Suriyeli isyancılara yaklaşan Rus paralı askerleri Amerikan hava saldırılarında öldü ve Türk ordusu, Washington tarafından desteklenen Kürt milisleri sınırından uzaklaştırmak için Suriye’ye girdi. Bu esnada Beşar Esad, 2013’ten bu yana hükümet kuşatması altında olan, muhaliflerin kontrolündeki Guta’ya bomba, roket ve havan topu yağdırdı.”

ABD ve Türkiye arasındaki olası çatışma riskini de ele alan yazı şöyle devam etti:

“Ortak bir düşmanın yokluğunda, savaşa çekilmiş olan bölgesel ve küresel rakip güçler, çeşitli cephelerde dolaylı olarak ve afallatıcı bir yelpazedeki vekilleri üzerinden çekişiyordu. Her çatışma, çelişen çıkarlar uzlaştırılamaz bir noktaya gelirken, beraberinde açık bir karşılaşma tehlikesini getiriyor.”