Fındıklı halkından SİT alanını incelemeye gelenlere: Satılacak suyumuz yok

Fındıklı halkından SİT alanını incelemeye gelenlere: Satılacak suyumuz yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında Fındıklı'da yapılan incelemeyi köylüler protesto etti.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile AKS Planlama ve Mühendislik Ltd.Şti. arasında 19.01.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanan "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında 17 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında arazi çalışması gerçekleştirileceği Rize Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne bildirildi. Şirket ve Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü yetkilileri inceleme yapmak için Fındıklı'nın Yaylacılar köyüne 3 araçla geldi. Bilgi almak isteyen köylüler, halkın ve muhtarın bu incelemeden bilgisi olmadığını Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü yetkililerine ileterek gelenleri protesto etti. Bunun üzerine incelemeye gelenler köyden ayrıldı. Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri ve Fındıklı halkı, araçları bu kez ilçe merkezi Tahiroğlu Köprüsü mevkiinde durdurarak bilgi aldı.

Burada açıklama yapan Fındıklı Derlerini Koruma Platformu sözcüsü Hüseyin Acar, Arılı Vadisini SİT alanından çıkarmak için geldiklerini ifade ederek, "Arılı Vadisine incelemeye gelenler hukuku ve buradaki halkı yok saymaktadır. Şirketler Arılı Vadisi'ndeki SİT kararını bozmak için mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine mahkeme ve bilirkişi heyetleri 18 Temmuz 2017'de keşif yaptı. Bilir kişi heyeti, Arılı Vadisi'nin 1. ve 3. derecede doğal sit alanı özelliği taşıdığı görüşünü bildirdi. Mahkemede davayı reddetti. Karar sonucunda Arılı Vadisi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun , 18.02.2010 tarihinde almış olduğu “1. ve 3. derece doğal SİT alanı” kararının geçerliliği devam ediyor"dedi.

Satılacak suyumuz yok

Satılacak bir kaşır toprak ve sularının olmadığını belirten Acar, şunları aktardı: " Şirket yetkililerine Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü yetkilileri eşlik ederek Fındıklı'ya 3 araba ile geliyorlar. Çevre müdürlüğü şirket yetkililerine verdiği ilgi ve değeri halka vermiyor. Dereleri halkın elinden alıp şirketlere talan ettiren Çevre Bakanlığı olur mu? Burası bizim yaşam alanımızdır. Bugün Mehmetçik yurt içinde yurt dışında vatan için can verirken, buradaki toprakların şirketlere talan edilmesi de anlamsızdır."

SİT alanı kaldırılmak isteniyor

Fındıklı Derlerini Koruma Platformu sözcülerinden Avni Ertaş ise, Arılı vadisindeki SİT alanının yeniden gözden geçirilerek gerekiyorsa kaldırılmasına dair bir çalışma olduğunu kaydederek, "Daha 2-3 ay önce bilirkişi heyeti ve mahkeme kararıyla yeniden 1.derece SİT alanı kabul edilen Arılı Vadisi için bir heyet oluşturulmuş. Bu heyet yediden denetleme izleme yapacakmış. Arılı Vadisini yeniden değerlendirmeye tabi tutulacakmış. Arılı vadisinin SİT alanı olup olmayacağına burada HES yapılıp yapılmayacağına Arılı vadisinde yaşayanlar ve Fındıklı halkı karar verecek. Ankara'dan Rize'den gelen heyet kim olursa olsun Fındıklı halkının onaylamadığı hiçbir proje burada uygulama imkanı bulamayacaktır.Geldikleri gibi gidecekler. " dedi.