Fransa'da Sarı Yelekliler yine sokakta

Fransa'da Sarı Yelekliler yine sokakta

89 bin güvenlik görevlisi Fransa'nın dört bir tarafında görevlendirildi

68 öğrenci hareketlerinin çıkış noktası Paris, yaklaşık bir aydır ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerine sahne oluyor. Son bilgiye göre, 13.00 itibariyle  481 kişi gözaltına alındı 211 kişi tutuklandı.

T24'ün aktardığına göre, 17 Kasım’da akaryakıta getirilen vergilere karşı taşrada yaşayan Fransızlar tarafından başlatılan, daha sonra kent merkezlerine yayılarak hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemlere bugün ülke çapında on binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux radikal güçlerin protesto hareketini kullanarak hükümeti devirme girişiminde bulunabileceklerini iddia etti. Griveaux "Ateşli silahların dağıtılabileceğini biliyoruz" dedi.

Dün neler yaşandı?

Fransa İçişleri Bakanı, eylemlerin şiddetinin 1 Aralık’takine eş değer olacağını tahmin ettiğine yönelik açıklama yaptı. İstihbarat servisleri aşırı sağ ve aşırı sol grupların harekete geçeceğine dair bilgi aldığını bildirdi.

Paris’in kültürel yapıları, müzeler ve turistik bölgeler ziyaretçilere kapatıldı.

Dün akşam Başbakan Edouard Philippe 6 ‘Sarı Yelek’ ile görüştü. Eylemciler taleplerini bildirmek için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşme talep etti.  


Eylemciler, protestoya hazırlanırken hükümet 89 bin polisle güvenlik önlemlerini artırdı. Eylem yapılacağı düşünülen bölgelerdeki mağazalar çelik ve ahşap malzemelerle korumaya alındı. 

BUGÜN NELER YAŞANIYOR?

13.00 Başbakan Edouard Phillipe’in açıklamasına göre 481 kişi gözaltına alındı 211 kişi tutuklandı.

12.45 Polis sözcüsünden alınan bilgilere göre Paris'te gözaltı sayısı 343 oldu.

12.34  Paris'te polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etmeye başladı.

12.30 Valiliğin yaptığı açıklamaya göre sorguya alınanlar arasından 127 kişi tutuklandı.

11.30 İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Paris’te açıklama yaptı. Gün boyunca geçmiş eylemlere göre daha yoğun kontrol ve direkt müdahale olacağını belirtti.

11.05 Champs Elysées Meydan’ında eylemciler “Macron İstifa”, “Koyun Değiliz” sloganları açtı. Eylem öncesi bekleyiş sürüyor.

11.00 Emniyet Müdürlüğü’nün aktardığı bilgilere göre, eylem başlamadan meydanlara giden yollarda kapılan kapsamlı aramalarda 278 kişi sorguya alındı. 

10.30 Eylemciler Paris’te Champs Elysées Meydanı’nda toplanmaya başladı. 2 saat sonra protestoların başlaması bekleniyor.

09.40 Paris’teki Lyon Garı önünde bir grup eylemci, polis tarafından durduruldu.

09.00 - Paris’te eylem yapılacağı tahmin edilen Champs-Elysées Meydanı ve Meclis’in etrafı barikatlar ve polis ekipleriyle kapatılmış durumda. Henüz meydanlar boş.

08.00 - 8 bini Paris’te olmak üzere, 89 bin güvenlik görevlisi Fransa’nın dört bir tarafında görevlendirildi.

05.30 - 36 metro istasyonu ve Paris merkezindeki tren istasyonu  güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Valiliklerin etrafında kundaklama ihtimaline karşı güvenlik önlemleri alındı.