Gazeteci Meşale Tolu için tahliye talebi 

Gazeteci Meşale Tolu için tahliye talebi 

Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) dış haberler servisi çevirmeni olan Alman vatandaşı Meşale Tolu’nun da yargılandığı davada savcı tüm tutuklular için tahliye talebinde bulundu.

ETHA'nın 8 aydır tutuklu olan dış haberler servisi çevirmeni Meşale Tolu’nun da aralarında bulunduğu 18 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Çağlayan Adliyesi'nde bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Alman vatandaşı Tolu’nun duruşmasını aralarında Türkiye'deki Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da bulunduğu Alman yetkililer, Alman gazeteci Günter Wallraff ve Sol Parti Milletvekili Heike Hänsel de izledi. Yapılan kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi.

'YARGININ VERECEĞİ KARAR KAMUOYU VİCDANINI RAHATLATACAKTIR'

Gazeteci Tolu, basın üzerindeki baskılar kapsamında tutuklandığını söyleyerek, basına yönelik baskıların bu dönemde de sürdüğünü söyledi. Tolu, “Yargının vereceği adil karar kamuoyu vicdanını rahatlatacaktır” diyerek tahliyesini ve beraatını istedi. Yapılan savunmaların ardından savcı, tutuklu 6 kişinin tahliyesini talep etti. Duruşmaya avukatların savunması ardından ara verildi.

İLK DURUŞMADA 7 TAHLİYE

11 Ekim’de görülen ilk duruşmada gazeteci Meşale Tolu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutukluluğunun devamına, Ömer Ulaş Sezgin ile birlikte 7 kişinin ise tahliyesine karar verilmişti. Tahliye olan isimler şöyleydi: Yağmur Emekdar, Bilal Ateş, Sinan Aktaş, Mustafa Tezel, Osman Tunç, Ömer Sezgin, Yavuz Kılıç ve Başak Sıla Kaymak.

NE OLMUŞTU?

Nisan ayı sonunda evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan Tolu, 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla 6 Mayıs'ta tutuklanarak  Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyelerinin cenaze ve anmalarına katıldığı gerekçesiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'terör örgütüne üye olmakla' suçlanan Tolu'nun 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Dava kapsamında Tolu ile birlikte 6’sı tutuklu 18 kişi yargılanıyor.