Rus senatör Irak’tan gelen ‘zafer’ açıklamasını yorumladı

Rus senatör Irak’tan gelen ‘zafer’ açıklamasını yorumladı

Rus senatör Konstantin Kosaçev, Irak yönetiminin ‘IŞİD’e karşı kazanılan zafer’ açıklamasının, ABD'nin Suriye ordusunun Rus Hava-Uzay Kuvvetleri’nin desteğiyle terör yanlılarına karşı elde ettiği başarıları karşısında verdiği ‘yanıta’ benzediğini söyledi.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Sputnik'e verdiği demeçte, "Irak yönetiminin IŞİD'le savaşı sonlandırdığı ve Irak-Suriye sınırını kontrol ettiği yönündeki haberler, şüphesiz olumlu olarak değerlendirilebilirdi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ‘Irak'ta IŞİD'e karşı savaşın bittiğini' duyurdu. Ancak bu açıklama, Irak'ta terörle mücadelede pek parlak sonuçlar elde edemeyen ABD'lilerin, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin operasyonunun reel sonuçları karşısında verdikleri bir tür ‘karşılığa' çok benziyor" diye konuştu.

IŞİD tamamen bozguna uğramadıkça bölgedeki tüm ülkeler için tehlikelerin korunacağını vurgulayan Kosaçev, "Bu nedenle durumu genel olarak değerlendirip, Suriye ordusunun Kürt birliklerle birlikte, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin desteğiyle diğer taraftan sınıra dayanmış olduklarını özellikle hatırlamak gerekir" dedi.
Irak halkını ve cesur güvenlik güçlerini kutlayan Washington'un, Suriyelilerin başarıları konusunda ya suskun kaldığını ya da yasaklı yöntemlerle savaştıkları yönünde açıklamalar yaptığını belirten Kosaçev, "Fakat biz elbette ki kötü örneklerin benzerlerini kullanmayıp, Irak'ı ve teröristleri vuran tüm güçleri içtenlikle tebrik edeceğiz" ifadelerini kullandı.