Guardian'dan Ekrem İmamoğlu yorumu!

Guardian'dan Ekrem İmamoğlu yorumu!

İngiliz Guardian gazetesi, Ekrem İmamoğlu'nu konu alan bir haber yayımladı. Gazete, İmamoğlu'nun sakin tavrını koruduğunu ve İstanbullular tarafından sahiplenildiğini yazdı.

Guardian gazetesi, resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerini önde tamamlayan CHP adayı Ekrem İmamoğlu'yla ilgili haberinde, İmamoğlu için, "Bölünen şehrin desteğini kazanan, yükselen bir yıldız" ifadesini kullandı.

Gazete, İmamoğlu'nun yerel seçimden önce çok bilinen bir isim olmadığını ama AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki yıllar süren kontrolünü zorlayan bir isim olarak artık herkes tarafından tanındığını yazdı.

Guardian'ın İmamoğlu'yla ilgili hazırladığı haberin bir kısmı şöyle:

"İmamoğlu'nun kazanması beklenmiyordu. Anketlerde, mali desteği kuvvetli, AKPli güçlü rakibi eski başbakan Binali Yıldırım'ın ardından geliyordu.

Ama Erdoğan ilk konuşmasını yaptığı ve zafer ilan ettiği gece saat 9'dan sonra İstanbul sonuçlarının yayını bir anda durdu ve ülke genelinde halk, CHP'nin, Erdoğan'ın memleketi İstanbul'da muhtemelen öne geçtiğini düşünmeye başladı.

'TÜRK SİYASETİNDE GÖRÜLMEYEN UZLAŞTIRICI BİR TAVIR'

İmamoğlu ilerleyen saatlerde azmini gösterdi, sakinliğini koruyarak işin ucunu bırakmadı. Yıldırım'ın vakitsiz zafer ilanına rağmen İmamoğlu, Türk siyasetinde çok sık görülmeyen uzlaştırıcı bir tavır benimsedi.

Oy sayımı yeniden başladığında İmamoğlu %0,28 farkla öndeydi."

'BÖLÜNEN İSTANBUL HALKINA ULAŞMAYI BAŞARDI'

Guardian gazetesi seçimin ertesi günü İmamoğlu'nun yaptığı, "Halkımıza en kısa sürede hizmet etmeye başlamak istiyoruz. İstanbul'un ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'deki tüm kurumlarla işbirliği içinde olmak istiyoruz" açıklamasına da yer verdi.

AKP'nin itirazlarıyla seçimin resmi sonuçlarının açıklanmasının ertelendiğini de aktaran gazetenin haberinin devamı şöyle:

"Ama birçok İstanbullu şimdiden İmamoğlu'nu belediye başkanları olarak sahiplendi.

İsminin verilmesini istemeyen bir aktivist, "İmamoğlu uzun zamandır özlemini duyduğumuz her şeyi temsil ediyor. Olumlu, herkesi benimseyen, kimseyi incitmemek için özenli bir dil kullanarak herkesin kalbini kazandı" diyor.

'SİYASETİN YÜKSELEN YILDIZI'

Siyasetin yükselen yıldızı Trabzon doğumlu. Ailesinin inşaat firmasında çalışmaya başlamadan önce İstanbul Üniversitesi'nde işletme okudu. Yerel siyasete 2009 yılında girdi; 2014 yılında İstanbul'un orta sınıflarını ağırlayan Beylikdüzü ilçesinin belediye başkanı oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

Fotoğraf: Yasin Akgül / AFP