Gülmen: İntihar eden 37 kişinin vebali hükümettedir

Gülmen: İntihar eden 37 kişinin vebali hükümettedir

KHK’yla ihraç edildiği işine dönmek için 74 gündür öğretmen Semih Özakça’yla birlikte açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen, OHAL döneminde intihar eden yurttaşları hatırlatarak, “İntihar eden 37 kişinin vebali sizin boynunuzda” dedi.

Dihaber’in aktardığına göre Gülmen bugün Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Haklar Anıtı önüne geldi. Öğretmen Özakça ise rahatsızlığı nedeniyle gelemedi.

Yurttaşlara seslenen Gülmen, OHAL döneminde intihar eden yurttaşları hatırlattı.

CHP, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde 35 yurttaşın intihar ettiğini raporlamıştı. BBC Türkçe ise bu sayıyı 37 olarak vermişti.

Gülmen’in açlık grevine hükümetten ilk yorum AKP İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Aydemir’den gelmişti.

Aydemir, “Açlık grevi gibi eylemler hem bizim inançlarımıza hem değerlerimize uygun şeyler değildir” demişti.

‘Vebali sizin boynunuzda’

Bu sözlere değinen Gülmen, “İntihar eden 37 kişinin vebali sizin boynunuzda. Bugün ‘İhraç edilir miyim’ korkusuyla yaşayan insanların vebali sizin boynunuzda, ihraç edilmiş onca insanın yaşadığı her olumsuz şey, ekmek kavgası ve ekmek derdi, çocuklarına rızkını götüremeyen anne ve babalar… Hepsi sizin boynunuzda” diye konuştu.

Taleplerini sıralayan Gülmen, OHAL’in kaldırılmasını, KHK’ların iptal edilmesini ve darbe girişimiyle ilişkisi olmayan insanların işlerine iade edilmesini sitedi.

Gülmen, “Bundan sonra da KHK’larla insanları işlerinden atmayacak ve KHK’larla ülke yönetmeyecekler, ancak o zaman adaletle ilgili sözleri olabileceğini düşünüyorum” dedi.

74 gündür açlık grevindeler

Gülmen, ‘FETÖ’ iddiasıyla açılan soruşturma gerekçesiyle Selçuk Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılmış, 6 Ocak’ta yayınlanan 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.

Özakça da Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’ndaki sınıf öğretmenliği görevinden 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.

İki eğitimci Yüksel Caddesi’nde 120 günlük direnişin ardından İnsan Hakları Anıtı önünde açlık grevine başlamıştı. Bugün, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerinin 74’üncü günü.