Gülsever İBB'deki büyük yolsuzlukları deşifre etti: İSPARK'tan İGDAŞ'a...

Gülsever İBB'deki büyük yolsuzlukları deşifre etti: İSPARK'tan İGDAŞ'a...

İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Meclis Üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde İSPARK Yolsuzluğu İle İlgili basın açıklaması yaptı. CHP heyeti, İSPARK Yolsuzluğu İle İlgili savcılığa, Sayıştay’a ve Maliye Bakanlığına suç duyurusunda bulunacaklarını iletti.

CHP İBB Meclis Grubu'nun yaptığı basın açıklaması şöyle;

Değerli Basın Mensupları, iyi çalışmalar dileriz;
Bir çoğunuzun bildiği gibi geçtiğimiz haftalarda İSPARK’ta yaşanan yolsuzlukları basının ve kamuoyunun gündemine getirmiştik. Bugün bir kez daha konunun ayrıntılarını basının ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. CHP İBB Grubu olarak Cumhuriyet Savcılığına, Sayıştay’a ve Maliye Bakanlığına suç duyurusunda bulunacağımızı burada siz Basın mensuplarımız aracılığı ile ilan etmek istiyoruz;

Öncelikle klasik bir muhalefet anlayışı içerisinde olmadığımızı ifade etmeliyim. Burada her şey yanlış her şey bozuk, İSPARK’ın da zaten hiçbir yararı yok gibi şeyler söylemeyeceğiz. Ancak İBB’nin en önemli iştiraklerinden olan İSPARK’ın yönetiminde ve işleyiş sisteminde çok ciddi problemler olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız.

'İç çekişmelerin ayyuka çıktığı bir şirket halini aldı'

Değerli Basın Mensubu arkadaşlarım, İspark’ın kuruluş amaçlarından bir tanesinin İstanbul’da giderek çeteleşen otoparkçılığı yani “değnekçiliği” bitirmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunda ilk başlarda çok da başarılı olundu. Hatta piyasa değerinin 4 milyar avro olduğu Sayın Başkan Kadir Topbaş tarafından gururla ifade edildi, ancak bugün geldiğimiz noktada İSPARK, o gurur duyulan noktalardan uzaklaşmış, bazı çalışma alanlarında İBB’nin ve iktidar partisinin kontrolünden çıkmış, hatta kendi içinde bazı yerlerde “çeteleşmiş” grupların olduğu, rant odaklı iç çekişmelerin ayyuka çıktığı bir şirket halini almıştır. İSPARK içerisinde ki çeteleşme o noktaya varmıştır ki mübarek Kadir Gecesinde İSPARK bazı karanlık odaklar tarafından kurşun yağmuruna tutulmuştur.

Peki İSPARK’ta neler oldu?

İSPARK yönetiminin de yaptığı basın açıklamasında kabul ettiği üzere şirkette ciddi bir yolsuzluk var. İSPARK yönetimine göre yolsuzluğa bulaşan 21 kişi işten çıkartılırken 4 müdüründe yeri değişmiştir. 
Yaşanan yolsuzluk neticesinde de 819 bin liralık bir suistimal oluşmuştur. 

Biz muhalefet meclis üyeleri olarak bugüne kadar hiçbir iddiamızın belediye yetkilileri tarafından bu kadar çabuk bir şekilde kabul edildiğini hiç görmedik. İBB ve İSPARK yetkililerinin bu yolsuzluğu bu kadar çabuk kabul etmesinin tek nedeni ortaya çıkan yolsuzluğun buzdağının sadece görünen yüzü olmasından kaynaklanmaktadır. Yani İSPARK aslında yolsuzluğu kabul etmedi sadece daha fazla büyümesine engel olmaya çalıştı. İSPARK yönetimi bu konuda çok haklı çünkü bizim elimizde ki bilgi ve belgelere göre gerçek yolsuzluk ortaya çıkanların kat ve kat üzerindedir. İSPARK’ta yolsuzluk kurumun her noktasına sirayet etmiş bulunmaktadır.

İSPARK’TA yaşanan yolsuzluklar ortaya çıktığından bu yana şirketten kendi isteğiyle çıkan ya da yönetim tarafından işten çıkartılan çok sayıda kişiyle görüştük. Yaptığımız görüşmeler ve bize ulaşan bilgiler sonucunda bazı üst düzey yöneticilerinde içerisinde olduğu organize bir yolsuzlukla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz.

Değerli Basın Mensubu arkadaşlarım,

İstanbul halkı İBB İştiraki olması sebebiyle İSPARK’a güvenmiş ve parasını teslim etmiştir.Adı bugün yolsuzluklarla anılan İSPARK son 3 yılda 700 milyon liranın üzerinde ciro yapmış ancak sadece %1’in altında bir kar elde edebilmiştir. Bunun 2 sebebi vardır. Bunlardan birincisi kurum içi yolsuzluklar, ikincisi ihtiyaç fazlası eleman çalıştırması yani İBB yönetimi tarafından arpalık olarak kullanılmasıdır.

Yaşanan yolsuzluklar nedeniyle İSPARK çok ciddi bir darboğaza girmiş ve bilançosuna dahil olan ve envanterinde kayıtlı olan arsaları satmaya başlamıştır. Bir diğer İBB iştiraki olan İGDAŞ, İSPARK’ın kurtarılması operasyonunu baş aktörü haline gelmiştir.İGDAŞ Haziran ayı içerisinde Güngören’de bulunan bir arsanın İSPARK’tan alınması için 15 milyon para ödemiştir. Sadece yaşanan bu olay bile İSPARK’ın ne hale getirildiğini bizlere göstermektedir.
Göz göre göre batağa saplanan İSPARK’ın bu hale gelmesinin tek sorumlusu İBB’yi yöneten ve iştirakleri arpalık haline getiren siyasi anlayıştır. 

Biz CHP Grubu olarak İSPARK yolsuzluğunun üzerinin kapatılmasına hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz.Bu yolsuzluk ne işten çıkartmalarla ne görev yeri değiştirmelerle geçiştirilemez. Biz CHP Belediye Meclis Grubu olarak elimizde ki bilgi ve belgeleri Cumhuriyet Savcılarıyla, Sayıştay’la ve Maliye Bakanlığıyla paylaşmak suretiyle İstanbul halkının haklarını korumak için gerekli suç duyurularını bugün itibariyle yapıyoruz.

Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyoruz.

CHP İBB MECLİS GRUBU