Gülsever: KHK’lar Demokrasinin Ölüm Fermanıdır

Gülsever: KHK’lar Demokrasinin Ölüm Fermanıdır

Geçtiğimiz hafta yayınlanan 695 ve 696 sayılı OHAL KHK’ları ile ilgili Sivil Toplum aktivisti Ayten Gülsever açıklama yaptı. Gülsever, “Türkiye bir an önce normalleşmelidir” dedi.

Sivil Toplum Aktivisti Ayten Gülsever, yayınlanan 695 ve 696 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri hakkında basın açıklaması yayınladı. Gülsever, “695 ve 696 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin, “OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler bir siyasi zorbalık tutumudur. Mevcut iktidar, darbe girişimi sonrasında OHAL ve KHK perdelerinin arkasından ülkemiz hakkında hayati kararları alarak parlamenter sistemi devre dışı bırakan bir yol izlemektedir. Bunun son örneği taşeron işçilerin kadroya geçmesini yazılı/sözlü/uygulamalı sınav şartına bağlayan KHK olmuştur”  diye konuştu. 

Emekçinin Mağdur Olmaması İçin Mücadele Ediyoruz

Gülsever, “Bizler, taşeron emekçinin alın teri ve hakkı olan kadro için yıllarca mücadele verdik. Sendikalar ve ilgili STK’ları aynı masada ortak bir anlayışla buluşturduk. Verdiğimiz emek mücadelesi sonucunda hükümet taşeron işçiye kadro vermek zorunda kaldı. Bizler, bu kadro düzenlemesinin Mecliste tüm siyasi partilerin ortak mutabakatı ve kanunla çıkarılması için çaba harcadık. Amacımız hiçbir emekçinin mağdur olmaması idi. Fakat hükümet bu süreçte yaşanacak haksız uygulamalar ve hukuksuzluğun önünü kapatmak için KHK yolunu bilerek ve isteyerek seçti. Üstelik tam da TBMM’nin tatile girdiği günün ertesinde baskın bir KHK ile yapıldı” dedi.

Bu KHK Kabul Edilemez

Gülsever, “Bu KHK’yla, işçilerin kadroya başvurmadan önce tüm haklarından ve alacaklarından feragat etmeleri talep ediliyor, bu kabul edilemez. Gizli kapaklı, milletvekilleri ve sendikaların bile Resmi Gazeteden öğrendiği bir düzenleme şüphesiz ki yeni mağduriyetlere yol açacaktır” diye konuştu.

Ülkeyi Olağanüstü Yöntemlerle Yönetiyorlar

OHAL KHK’ları, hukukun ve demokrasinin ölüm fermanı olduğunu söyleyen Gülsever, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da olağanüstü hâl (OHAL) ilan edilmesinin üzerinden 530 gün geçti. Bu süre zarfında çıkarılan 30 kanun hükmünde kararname (KHK) ile kamudan gündelik hayata kadar birçok alanda düzenlemeye gidildi. OHAL’in üzerinden 17 ay geçmesine karşın hükümet normalleşmeye yanaşmamakta, ülkeyi olağanüstü yöntemlerle yönetmeye devam etmektedir” dedi.

OHAL derhal kaldırılması gerektiğini ifade eden Gülsever, olağan koşullara dönülmeli ve Türkiye hızla normalleşmelidir, diyerek sözlerini tamamladı.