Gürsel Tekin: ‘Seçmenin oy vermesi zorlaştırılıyor’

Gürsel Tekin: ‘Seçmenin oy vermesi zorlaştırılıyor’

Türkiye’nin çeşitli coğrafyalarından İstanbul'a gelmiş 550 bin seçmenin bulunduğunu belirten CHP’li Tekin, vatandaşlıkla ilgili güncelleme yapılırken, seçmenin ve nüfus müdürlüğü memurlarının zora sokulduğunu, tapunun değil faturanın geçerli olduğunu kaydetti.

Tuğba ÖZTÜRK/ YURT

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bu kadar yoğun göç alan bir ülkede, seçmenin oylarını zorlaştırmanın hangi mantığa uygun olduğunu anlamakta güçlük çektiğini belirtti.

Seçmen kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyenlerin, seçimde oy kullanabilmeleri için işlemlerini tamamlamaları adına il ve ilçe seçim kurullarına akın ettiklerini söyleyen CHP'li Tekin, güncelleme işlemlerinin zor olduğunu belirtti. Bunun daha basit uygulamalarla yapılması gerektiğini ifade eden Tekin, "Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde, seçmen güncellemelerini yapmak için buraya gelmişler. Devletin temel görevi vatandaşın hayatını kolaylaştırmaktır. Eğer kimlik kartı verdiyseniz bununla her işlemi yapabilmeli" dedi.

"MEMURLAR CAN ÇEKİŞİYOR"

Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü'nü ziyaret eden CHP'li Tekin, burada seçmen güncellemesi için sırada bekleyenlerle sohbet etti. Tekin, Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çeşitli coğrafyalarından İstanbul’a göç etmiş 550 bin seçmenin bulunduğunu, buradan da 500 bin seçmenin göç ettiğini belirterek, her şehirden ortalama 1 milyon göç bulunduğunu kaydetti. Tekin, şunları söyledi:

“Edirne’den Ardahan’a göç haritası düşünün. Bu kadar yoğun göç alan bir ülkedeki seçmenin oylarını zorlaştırmanın hangi mantığa uygun olduğunu merak ediyorum. Buna cevap verilmesi lazım. Bütün bu işlemleri kaç günde yapacaksınız, 6 gün. İçeride memurlar can çekişiyor. Buradaki memur kardeşlerimiz aynı zamanda pasaport, ehliyet, nüfus, kimlik işlemleri yapacak ve bir de vatandaşlıkla ilgili güncelleme yapacak. Elektrik, su, doğal gaz abonelik sözleşmesi veya noter tasdikli kira sözleşmesi isteniyor. Tapunuz geçerli değil ama faturanız geçerli. Geçerli olan fatura.”

"BU SEÇİM ŞAİBELİ SEÇİM HALİNE DÖNÜŞÜR"

Seçmen güncelleme işlemlerinde son gün olan 12 Mayıs'ın yeterli bir süre olmadığını savunan Gürsel Tekin, bu sürenin uzatılması gerektiğini aksi takdirde YSK'nın bütün uygulamaların altında kalacağını ve çökeceğini belirtti. CHP'li Tekin sözlerine şöyle devam etti: 

" Bu seçim şaibeli seçim haline dönüşür. Bu sürenin uzatılması lazım. Bugünden itibaren vatandaşın nasıl kendini güncelleyebileceği kamu spotuyla anlatılmalı ve yeni bir uygulama başlatılmalıdır." 

YSK'YA ÇAĞRI: SEÇMEN GÜNCELLEME SÜRESİNİ UZATIN

YSK'ya çağrıda bulunan Gürsel Tekin, seçmenlerin kendini nasıl güncelleyeceği ve oy kullanacağıyla ilgili yeni bir uygulamanın başlatılması gerektiğini söyledi. 5 gün içerisinde bu meselelerin çözülmesinin mümkün omadığını ifade eden CHP'li Tekin, "Makul bir süreye uzatılması ve derhal bütün televizyonlara rica ediyoruz, 56 milyon vatandaşın kendini güncelleyebilmesi için kamu spotu olmak üzere hür türlü yöntemin uygulanması lazım. Bu kadar teferruata gerek yok. Nüfus cüzdanının yeterli olması lazım. Bu kimlikle her türlü işlemi yapıyorsam oyumu da rahatlıkla kullanabilmeliyim" dedi. Bu olanakların derhal yurttaşlara tanınması gerektiğini belirten CHP'li Tekin, aksi takdirde bu seçimin tartışmalı, şaibeli bir seçime dönüşeceğini söyledi. Gürsel Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun sorumluluğu sizin sırtınıza kalır. 56 milyon seçmen kendini güncelleyecek, burada sadece nakil sorunu yaşanmıyor; taşımalı sistem diye ucube bir sistem çıkardılar. Vatandaşın kendini güncelleyebileceği yeni bir sisteme ve yeni bir süreye ihtiyaç var. Bu süre verilmezse bugün çekmiş oldukları sıkıntıyı yarın oy verecekleri sandık başlarında da çekecekler. Ciddi bir kaos yaşanacak. Bütün bunları ortadan kaldırmalısınız."