Halkın paralarını yandaş gazetelere böyle peşkeş çekmişler

Halkın paralarını yandaş gazetelere böyle peşkeş çekmişler

AKP'nin yandaş gazetelere devletin olanaklarıyla para aktardığı ortaya çıktı. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, konuyu meclise taşıdı.

Yurt Haber Merkezi

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, kamu bankalarının AKP'ye yakınlığıyla bilinen yandaş gazetelere onlarca reklam verdiğini tespit ederek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanması üzere, Meclis'e soru önergesi verdi.

Alban yaptığı açıklamada, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100.yıl dönümü olan 19 Mayıs 2019 tarihinde,  Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığı ile tanınan bir gazeteye reklam yağdırılmıştır. Muhalif ve Atatürkçü çizgide yayın yapan gazetelere hiçbir şekilde, o günün anısına bile olsa reklam verilmemiştir" ifadelerine yer verdi. 

Mürsel Alban'ın açıklaması şöyle: 

SEÇİM ÖNCESİ YANDAŞ MEDYAYA REKLAM YAĞDI

“Hortumları keseceğiz” diyerek iktidara gelenlerin, kamu bankalarını, yandaş gazeteleri aracılığıyla nasıl hortumladıkları açık seçik ortadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi, yandaş gazetelerin nasıl beslendiği görülmüştür.
Ziraat, Halk, Vakıfbank gibi kamu bankaları, yukarıda belirtilen tarihler arasındaki 39 günde, bu taraflı yayın yapan gazetelere 260 adet reklam vermiştir. Bu yandaş gazetelere yüzbinlerce TL akıtılmıştır. Tarih aralığından da anlaşılacağı üzere, Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2019 tarihinde yenilenmesine karar verdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminin hemen ertesi gününden başlayarak, genellikle iktidar yanlısı haberleri yapması ile bilinen bu gazetelere olağanüstü şekilde reklam verilmiştir. Hatta bazı günler, bir banka tek reklamla yetinmemiş aynı gazetenin farklı sayfalarına birer reklam vermiştir. Yine aynı şekilde; bağımsızlık mücadelemizin başlangıç günü kabul edilen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100.yıl dönümü olan 19 Mayıs 2019 tarihinde,  Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığı ile tanınan bir gazeteye reklam yağdırılmıştır. Muhalif ve Atatürkçü çizgide yayın yapan gazetelere hiçbir şekilde, o günün anısına bile olsa reklam verilmemiştir. Yurttaşlarımız, kredi ve kredi kartı faizleri altında inim inim inlerken, borcunu asgarisini dahi ödeyemeyen yüzbinlerce eve haciz gelirken, devlete ait olan bu bankaların savurganlığı devlet kaynaklarının nasıl soyulduğunu göstermektedir.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın TBMM'ye taşıdığı soru önergesi şöyle:

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 

Aşağıda T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Ziraat Finans Grubuna bağlı: Ziraat Sigorta A.Ş., Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş., Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş, Ziraat Teknoloji A.Ş., Ziraat GYO A.Ş., Ziraat GSYO A.Ş.’nin,
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve bağlı ortaklık ve iştiraklerinin, Türkiye Halk Bankası A.Ş ve bağlı ortaklık ve iştiraklerinin, sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bazı vakıflara ait olan Vakıf Katılım Bankası A.Ş. iştiraklerinin, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile hisselerinin bir kısmı Yönetim Kurulu Başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yürüttüğü Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’ne ait olan şirketlerin 07.05. 2019 – 14.06.2019 tarihleri arasında günlük, ulusal yayın yapan gazetelere verdikleri reklam ve reklamların yayınlandığı gazete sayfa numaraları belirtilmiştir. 
Reklam veren kurumlar ile yayınlandığı gazetelerin isimleri, tarih ve sayfaları şu şekildedir:


Buna göre;

1-    Kamu bankalarının günlük, ulusal yayın yapan yazılı basına reklam verme kriteri nedir? Reklam verilmesi planlanan gazetenin, belirli bir satış oranına ulaşmış olması gözetilmekte midir?

2-    Eğer gazetenin satış oranları gözletilmekte ise, Türkiye’nin en çok satış yapan gazetelerine değil de, satış rakamları daha düşük olanlarına neden bu kadar fazla reklam verilmektedir? Reklam verilecek basın-yayın kuruluşunun yayın politikasına göre mi karar verilmektedir?

3-    Yukarıdaki belirtilen, 07. 05. 2019 – 14.06. 2019 tarihleri arasında; T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Vakıf Katılım Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş’ye bağlı ortaklık ve iştirakleri, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile hisselerinin bir kısmı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’ne ait olan şirketlerin, adı geçen gazetelere verdiği reklamların bedeli ne kadardır? Hangi gazeteye, ne kadar ödeme yapılmıştır?

4-    Ziraat, Halk, Vakıfbank ve bağlı ortaklık ve iştirakleri ile diğer kurumlar yukarıda belirtilen tarihler arasındaki 39 günde, bu gazetelere 260 reklam vermiştir. Yüzbinlerce TL tutan bu kadar reklamın bu gazetelere verilmesinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin bir ilgisi var mıdır? İktidara yakın gazeteler reklam ile mi ödüllendirilmektedir?


5-    Yurttaşlarımız, kredi ve kredi kartı faizleri altında inim inim inlerken, borcunu asgarisini dahi ödeyemeyen yüzbinlerce eve haciz gelirken, kamu bankalarının bu kadar reklam vermesi savurganlık değil midir?