Güney Kore'den Kuzey'e uyarı: Ateşkes anlaşmasını bir daha bozmayın 

Güney Kore'den Kuzey'e uyarı: Ateşkes anlaşmasını bir daha bozmayın 

Kuzey Koreli bir askerin Güney Kore'ye kaçmasının ardından Güney Kore Savunma Bakanı Song Young-moo sınırdaki 'askerden arındırılmış bölgede' incelemelerde bulundu. Song, Kuzey Kore'nin sınırı geçen askere ateş açmasının ateşkes ihlali olduğunu söyleyerek "Kuzey Kore böyle bir şeyin bir daha olmaması gerektiği konusunda bilgilendirilmeli" dedi.

Kuzey Kore ile başta ABD olmak üzere uluslararası toplum ile komşuları arasındaki nükleer silah denemeleri ve balistik füze programı nedeniyle başlayan gerginlik devam ederken, Kuzey Koreli bir askerin 13 Kasım'da sınırı aşarak Güney'e sığınması iki ülke arasında yeni bir gerginlik yarattı.
İki ülke arasındaki 'sınırdan arındırılmış bölgede' bulunan ve olayın yaşandığı 'Panmunjom Ateşkes Köyü'nü ziyaret eden Güney Kore Savunma Bakanı Song, kaçan askeri kurtardıkları için buradaki askerleri övdü.

Bakan Song, olay sırasında yaşananların 1950-53 Kore Savaşı'nın ardından imzalanan ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu belirterek, bu ihlallerin tekrarlanmaması uyarısı yaptı.

'ATEŞ AÇILMASI VE SINIR ÇİZGİSİNİN GEÇİLMESİ ATEŞKES İHLALİ'

Song "Güney'e kaçan bir insana doğru ateş açmak ateşkes anlaşmasının ihlalidir. Askeri sınır çizgisini geçmek bir ihlaldir. Ateşkes Köyü'nde (JSA) otomatik silah taşımak bir başka ihlaldir. Kuzey Kore bu tarz bir olayın bir daha tekrarlanmaması konusunda bilgilendirilmeli" dedi.

Daha sonra askerlerle öğle yemeğinde bir araya gelen Bakan Song, Güney Koreli ve ABD'li askerleri olay sırasında 'hızlı ve uygun' davrandıkları için övdü. Kore'deki ABD kuvvetleri de geçen hafta Kuzey Koreli askerin kurtarılmasında oynadıkları rol nedeniyle 3 ABD'li ve 3 Güney Koreli askere ödül vermişti. 

Güney Kore'nin sadece soyadını 'Oh' olarak açıkladığı Kuzey Kore askeri sınırdan önce bir jiple kaçmayı denemiş, jipi hendeğe sıkışınca koşarak sınırı geçmeye çalışmıştı. Kuzey Koreli askerler ise Oh'a ateş açmış, bu sırada kısa süreliğine Kuzey Kore askerlerinden biri sınır çizgisini de geçmişti.

Olay, bölgede bulunan Birlemiş Milletler'e ait güvenlik kameralarınca an be an görüntülenirken, birkaç kez vurulan yaralı asker ise hastanede tedavi altına alınmış ve sağlık durumunun stabil olduğu açıklanmıştı. Güney Koreli askeri yetkililer bakana Kuzey Kore askerlerinin Oh'a açtığı ateş sonucu Güney Kore'ye ait bir yapıda oluşan iki kurşun deliğini de gösterdi.

Kuzey Kore tarafından kaçan askere açılan ateş sonucu Güney tarafındaki binaya isabet eden kurşunlar Savunma Bakanı Song'a gösterildi Bakanın ziyareti sırasında Kuzey Koreli askerlerin de birkaç metre uzaktan Güney Koreli yetkilileri dinlediği gözlendi.

KUZEY KORE SINIRDAKİ MUHAFIZLARI DEĞİŞTİRDİ, AĞAÇ DİKTİ

Olayın ardınan Kuzey Kore'nin bölgedeki muhafızlarını değiştirdiği de iddia edildi. Kuzey Kore'den konu hakkında resmi açıklama gelmezken, Güney Kore resmi haber ajansına konuşan bir istihbarat yetkilisi, söz konusu sınırdaki 35-40 askerin değiştirildiğini anlattı. Kuzey Koreli askerler ayrıca daha fazla kaçışın önüne geçmek için alana bir hendek kazdı ve ağaç da dikti.


'KUZEY KORE'YE GERİ DÖNME KONUSUNDA KABUSLAR GÖRÜYOR'

Güney'e kaçan asker Oh'un doktoru Lee Cook-jong ise  Reuters'a yaptığı açıklamada askerin geceleri Kuzey'e geri gönderileceği konusunda kabuslar gördüğünü söyledi. Askerin kendine geldiği zaman Güney Kore pop müziği (K-POP) ve Güney Kore filmleri izlemek istediği de daha önce basına yansımıştı.

ASKERİN KAÇIŞI DEV HOPARLÖRLERDEN KUZEY'E DİNLETİLDİ
Güney Kore haber ajansı Yonhap dün Güney Kore'nin sınırdaki dev hoparlörlerden Kuzey Koreli askerin kaçışıyla ilgili haberleri Kuzey tarafına dinlettiğini de duyurdu. Askerin kaçışı, ateş açılması ve nasıl muamele gördüğü ile ilgili ayrıntıların yer aldığı haberlerin dinletilmesi propaganda amacı taşıyor ve Güney Kore tarafından karşı tarafın moralini bozması için sıklıkla bu hoparlörler kullanılıyor. 

Chosun Ibo'ya konuşan bir Güney Koreli ordu sözcüsü "JSA muhafızı gibi elit bir askerin kurşun yağmuru altında kaçışı hakkındaki haberler Kuzey Koreli sınır muhafızları arasında ciddi bir psikolojik etkisi olacaktır" dedi. Hoparlörlerden saatlerce K-POP yayını yapıldığı da daha önce basına yansımıştı. Yonhap'a göre hoparlörler 20 km öteden bile duyulabiliyor.

'HER YIL ÇİN ÜZERİNDEN 1000'DEN KUZEY KORELİ KAÇIYOR'

Reuters'e göre her yıl Çin üzerinden Güney Kore'ye 1000'den fazla Kuzey Koreli kaçıyor.  Ancak iki Kore arasındaki kara sınırından yapılan kaçışlar çok nadir bir olay olarak görülüyor.