80 bin IŞİD militanı buharlaştı mı?

80 bin IŞİD militanı buharlaştı mı?

Bir dönem terör devleti kuran IŞİD, bugün hakim olduğu toprakların yüzde 96’sını kaybetti. Bu durumda 80 bin olduğu söylenen IŞİD militanlarına ne olduğu, nereye gittikleri sorusunun yanıtı aranıyor.

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, sayıları 80 bini bulduğu bildirilen IŞİD militanları için “Nereye gittiler? Buharlaştılar mı?” sorusunu yönelttikten sonra “Ya;  IŞİD denen yapı çok abartıldı, 80 bin kişi falan değillerdi. Ya da;  80 bin kişilerdi. En azından yarısı, hadi üçte biri kaçtı ülkelerine döndü. Hal buysa dünyanın başı büyük belada demektir” diye yazdı.

“Binlerce IŞİD militanı nereye gitti” başlıklı bir yazı kaleme alan Mehmet Tezkan, IŞİD’in bir ara devlet gibi olduğunu, Irak ve Suriye’de geniş bir alana hükmettiklerini, petrol çıkartıp sattıklarını belirterek, ”Ticaret yapıyorlardı. Kentleri yönetiyorlardı. Resmen terör devleti kurmuşlardı. Dünyanın başına bile oldukları geç de olsa anlaşıldı, düğmeye basıldı” ifadelerini kullandı.

Bugün IŞİD’in hakim olduğu toprakların yüzde 96’sını kaybettiğini hatırlatan Tezkan, şu değerlendirmede bulundu:

“Soru şu; IŞİD militanları nereye gitti? Bir ara sayılarının 80 bine ulaştığı söyleniyordu. Ne oldu? Buharlaştılar mı?

Bir kısmı öldü. Nerede, kaç IŞİD militanının öldüğü açıklanmadı. Ölenlerin hangi ülke vatandaşı olduğu belirtilmedi. Hepsi Iraklı Arap mıydı? Hepsi Suriyeli Arap mıydı? İçlerinde Türkmen var mıydı? Mesela Türkiye’den giden kaç Türk orada öldü? O Türklerin isimleri cisimleri belli mi? Ölenler arasında mesela; kaç Fransız, kaç Alman, kaç Çeçen, kaç Belçikalı vardı. Soru işareti…

Bir kısmı yakalandı.  Kaç kişi hapse atıldı? Hapse atılanlar kim? Hangi ülkenin vatandaşı? Ne görüntüleri yayınlandı, ne fotoğrafları..

Bir kısmı ülkesine döndü..  Mesela Türkiye’den giden  1500 kişinin 900’ünün geri döndüğü söyleniyor.. Bu isimler biliniyor mu? Takip ediliyor mu?

Aynı soru IŞİD’li Avrupalılar için de geçerli. IŞİD’li Afrikalılar, Asyalılar için de geçerli. Kaçan IŞİD’ciler hangi ülkeye gitti?

Veya hangi ülke üzerinden kaçarak evlerine döndüler?

Diyorum ki; ya IŞİD denen yapı çok abartıldı. 80 bin kişi falan değillerdi. Taş çatlasa sekiz on bin kişilerdi. Kimi öldü, kimi kaçtı, kimi hapiste, kimi hâlâ direniyor. Ya da;  80 bin kişilerdi. En azından yarısı, hadi üçte biri kaçtı ülkelerine döndü. Hal buysa dünyanın başı büyük belada demektir.”