'Hayır' videosuna 2 yıl hapis cezası

'Hayır' videosuna 2 yıl hapis cezası

‘Hayır nedir?’ başlıklı videosunda referandumda ‘neden ‘Hayır’ denmesi gerektiğini’ anlatan, bu yüzden ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ettiği suçlamasıyla tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Ali Gül’e hapis cezası verildi.

Gül, referandumdan önce ‘Güçlü Meclis’ hesabından paylaşılan ve hızla yayılan videoda, ‘neden ‘Hayır’ delmesi gerektiğini’ mizahi bir dille anlatmış sonunda ise şöyle demişti: “Video tutarsa tutuklanırız. Ben milletime aşığım ya. Ne korkacağım tutuklanmadan falan.”

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Gül, tutuklanmıştı.

Gül hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama’ ile ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamalarıyla beş yıl dört aya kadar hapis cezası istenmişti.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre 16 Mayıs’ta tahliye edilen Gül hakkında görülen ilk duruşmada dosya karara bağlandı.

Mahkeme, Gül’e ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla bir yıl iki ay 17 gün, ‘halkın bir kesimini din, mezhep ve cinsiyet farklılığına dayanarak aşağılama’ suçlamasıyla da 10 ay hapis cezası verdi.

Gül’ün sabıkasız geçmişi, duruşmadaki tutum ve davranışları ile verilen cezanın tazminini gerektiren bir zararın bulunmaması gerekçesiyle mahkeme, Gül hakkındaki hükmün açıklanmasını geri bıraktı.