HDP: Demirtaş'ı savunacak avukat sayısı bin 250, mahkeme salonu 20 kişilik 

HDP: Demirtaş'ı savunacak avukat sayısı bin 250, mahkeme salonu 20 kişilik 

HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Demirtaş'ı yarınki duruşmada bin 250'nin üzerinde avukatın savunacağı ancak duruşma için sadece 20 kişilik bir duruşma salonu tahsis edildiği belirtilerek, "Avukatların davaya dahil olması engellenmeye çalışılmaktadır" denildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu davanın ilk duruşması yarın görülecek. HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Demirtaş'ı bin 250 avukatın savunacağı ancak Sincan'da 20 kişi kapasiteli bir duruşma salonu tahsis edildiği belirtildi. HDP MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Demirtaş hakkında yürütülen dava ve soruşturmaların yargının siyasallaşmasının en bariz örneklerini oluşturduğu öne sürüldü. Cumhuriyet'in aktardığı habere göre, Demirtaş'ın gözaltına alınması ve tutuklunma sürecinin anlatıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

'DEMİRTAŞ'IN YARGI SÜRECİ HUKUKA AYKIRI EYLEMLERLE DOLU'

"Sayın Demirtaş'ın halktan kaçırılması, duruşmaya çıkartılmamasıyla sınırlı değildir. Yargılamanın herkese açık olması gerekir. Aksi durum aleniyet ilkesine aykırılık teşkil eder. Sayın Demirtaş'ın dosyası basından, uluslararası gözlemci heyetlerden, ailesinden ve avukatlarından da kaçırılmaktadır. Ankara Adliyesi Adalet Komisyonu, Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunun küçük olduğu iddiası ile duruşmanın Sincan Cezaevi Kampusu içerisindeki 20 izleyici kapasiteli en küçük baraka salonda yapılmasına karar vermiştir.
Adalet Komisyonu'nun bu kararı hukuki gerekçelerden uzak, siyasi amaçlarla alınmıştır. Tahsis edilen salon savunma hakkını da ihlal eder niteliktedir. Sayın Demirtaş'ı savunacak avukat sayısı 1250'nin üzerindedir. Tahsis edilen salonla avukatların davaya dahil olması engellenmeye çalışılmaktadır. Eş Genel Başkanımızın tutuklu olarak yargılandığı davanın soruşturma aşamasında, 11.01.2017 tarihinde iddianame düzenlenmesi sonrasında, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyası ile yargılamaya geçilmesine karar verilmiştir. Yargıtay, Selahattin Demirtaş'ın yargılamasının 'kamu güvenliği için tehlikeli' olması gerekçesi ile dosyanın Diyarbakır'dan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline karar vermiştir.

Bu karar üzerine dosya Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne kaydedilmiştir. Sayın Demirtaş'ın yargı süreci hukuka aykırı karar ve eylemlerle doludur. Sadece bu saydıklarımız bile 7 Aralık'ta başlayacak olan yargılamanın hukuki değil siyasi nitelikte olduğunun; kararın hukuk ilkeleri ile değil siyasi saiklerle verileceğinin çok açık örnekleridir."