HDP'den Erdoğan'a suç duyurusu!

HDP'den Erdoğan'a suç duyurusu!

HDP,'O bir terörist' açıklaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HDP, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan hakkında, ‘hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ nedenleriyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde yaptığı basın toplantısında, bir muhabirin kendisine yönelttiği “Demirtaş ne zaman çıkacak?” sorusuna “O bir teröristtir, bizim teröristleri cezaevinden çıkarma yetkimiz yoktur” diye cevap vermişti. HDP’nin suç duyurusunda, yaklaşık altı milyon seçmenin oyunu alan bir partinin eş genel başkanına yönelik terör suçlamasının tüm ülke hukuklarında en ağır yaptırımlara bağlanmış, ‘insanlık suçu’ ve ‘kaidesi bulunmayan en adi suçlardan birisi’ olduğu belirtildi.

‘CUMHURBAŞKANININ YETKİSİ YOK’

Demirtaş’ın yargılamasının henüz devam etmekte olduğu ve duruşmasının dahi yapılmadığı belirtilen suç duyurusunda, Erdoğan’ın Demirtaş’a yönelik, “terörist ve 54 kişinin katili olduğu”na ilişkin açıklamaları, yargı kararlarının bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğinin ‘ispatı’ olarak nitelendirildi. “Şüpheli aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı’nın tutukluları cezaevinden çıkarmak gibi bir yetkisi olmayıp aynı zamanda onları yargılayıp hüküm verme yetkisinin de olmadığı unutulmamalıdır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesine atıf yapılan suç duyurusunda açıklamaların Anayasa’nın 17. maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiği belirtilerek, Erdoğan hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla soruşturma başlatılması talep edildi.