HDP'den Suruç olayı açıklaması: ‘Lanetliyoruz’

HDP'den Suruç olayı açıklaması: ‘Lanetliyoruz’

HDP'den olayla ilgili iki açıklama yapıldı. Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, sağduyu ve itidal çağrısında bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile DBP'li yönetici Esvet Şenyaşar arasında başlayıp ailelerin katılmasıyla büyüyen kavgaya ile ilgili açıklama yaptı. HDP'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada " Bunu yapanları lanetliyoruz. Bu seçim bir savaş seçimi değildir, insanların birbirini öldürecek düzeye gelmemesi gerekir" denildi.

HDP'nin resmi Twitter hesabından, Suruç'ta yaşananlara ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"24 Haziran'a günler kala çok üzücü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Suruç'ta 3 kişinin yaşamını yitirdiğinin bilgisini aldık. Bunu yapanları lanetliyoruz.

Bu seçim bir savaş seçimi değildir, insanların birbirini öldürecek düzeye gelmemesi gerekir. İnsanlarımız kendi kaderlerini belirleyecekler, herkesin buna saygı duyması gerek. Biz halkımız kimi seçerse ona saygı duyacağız, karşı taraf da buna saygı duymak zorundadır!"

HDP'DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan ikinci açıklamada ise sağduyu ve itidal çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "Türkiye’yi provokasyonlara karşı sağduyulu ve itidalli olmaya davet ediyoruz. Hükümete ve medyaya sorumlu bir dil kullanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Medya organları gelişmeleri çarpıtarak ve asılsız iddialara dayandırarak yaymaktan ve ortamı körüklemekten derhal vazgeçmelidir" denildi.

4 kişinin öldüğü açıklanan kavgada 3'ü esnaf 5 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin de yaralandığı öne sürülen açıklamada, "Seçimlere 10 gün kala çeşitli illerde saldırılar yaşanmaktadır. Yaklaşık 1 aydır yan yana stantların açıldığı ve her partinin kendi yerel çalışmasını sürdürdüğü ortam seçimlere 10 gün kala değiştirilmeye başlanmıştır. Başbakana, İçişleri ve Adalet Bakanlarına sesleniyoruz. Seçim çalışmalarının güvenliğinin sağlanması için gerekenler bir an önce yapılmalıdır. Göreviniz güvenli bir seçim çalışması ortamını sağlamaktır. Savcıları acilen Suruç’taki olay yerinde ve hastanede delillerin karartılmaması için göreve çağırıyoruz. Herkes soğukkanlılığını korumalı, seçim çalışmalarını demokratik bir tarzda sürdürmelidir. Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır" ifadelerine yer verildi.