HDP'li Koçyiğit'ten Bakan Selçuk'a 'Sevgi Evleri' sorusu

HDP'li Koçyiğit'ten Bakan Selçuk'a 'Sevgi Evleri' sorusu

Turhal Sevgi Evleri'nde yaşanan çocuğa yönelik şiddet olaylarıyla ilgili tartışmalar sürürken HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuyu Meclise taşıdı.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tokat'ın Turhal ilçesindeki Sevgi Evleri'nde, yaşları 4 ila 12 arasında değişen 26 çocuğun görevliler tarafından şiddet görmesine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Koçyiğit, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Bakanlığınız hangi girişimlerde bulunmuştur?” diye sordu.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlaması istemiyle sunulan soru önergesinde şunlar belirtildi: “Şikayet üzerine Cumhuriyet Savcısı Bilge Dursun'un hazırladığı iddianamede yer alan ayrıntılarda, bu evlerdeki görevliler çocuklara sistematik olarak şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştır. İddianamede ifadelerine yer verilen çocukların ve ailelerinin anlatımları, olayın vahametini ortaya koymaktadır. Şikayet dilekçesinin eklerinde çocukların yardım çığlıklarının duyulduğu 14 saniyelik ses kaydının bulunduğu belirtilmektedir. İddianamede mağdur çocuklarının ve ailelerin anlatımlarına göre; çocukların bakıcılar tarafından oda veya banyo gibi yerlere kapatılarak aç bırakıldığı, çocuklara, “Hakkınızda tutanak tutup sizi Batman’a, teröristlerin olduğu yere göndeririz”, “Ailenizi göremezsiniz” şeklinde korkutarak ırkçı ve ayrımcı söylemlerin kullanıldığı, banyo yaptırılırken çocukların dövüldüğü ve üzerlerine kaynar su döküldüğü, altına kaçıran bir çocuğun da bakıcı tarafından askılık demiri ile dövüldüğü ifade edilmiştir.”

Koçyiğit konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

Tokat'ın Turhal ilçesindeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sevgi Evleri'nde şiddet olayı ile ilgili bakanlığınız hangi girişimlerde bulunmuştur?
Tokat'ın Turhal ilçesinde Sevgi Evleri’ndeki şiddet olayı ile ilgili kaç yönetici ve görevli personel halkında idari ve adli soruşturma açılmıştır? Bunların kaçı tutuklu kaçı tutuksuz yargılanmaktadır?
Tokat'ın Turhal ilçesinde Sevgi Evleri’nde toplam kaç çocuk kalmaktadır? Çocukların yaş ve cinsiyetleri nedir?
Tokat'ın Turhal ilçesinde Sevgi Evleri ile ilgili daha önce bakanlığınıza bildirilmiş şikâyetler var mıdır? Varsa şikâyetlerin konusu nelerdir? Şikâyetlerle ilgili girişimleriniz nelerdir?
Söz konusu şiddet olayı ile ilgili bakıcıların çocukları korkutmak için “Hakkınızda tutanak tutup sizi Batman’a, teröristlerin olduğu yere göndeririz” şeklindeki ırkçı ve nefret söylemi ile ilgili ayrıca cezai yaptırım uygulanacak mıdır?
Türkiye genelinde toplam kaç Sevgi Evi vardır? Bu Sevgi Evleri’nde toplam kaç çocuk kalmaktadır? Yaş ve cinsiyet grupları ne şekildedir?
Türkiye genelinde Sevgi Evleri denetimi ve teftişi hangi sıklıkta yapılmaktadır? Bakanlığınıza bağlı Sevgi Evleri’nde yaşanan başka şiddet ve çocuk istismarı vakaları var mıdır? Varsa hangi evlerdir?  Bu tür vakalarla ilgili bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?
Muş genelinde toplam kaç Sevgi Evi vardır? Bu evlerde toplam kaç çocuk kalmaktadır? Çocukların yaş ve cinsiyet grupları ne şekildedir?
Muş’taki Sevgi Evleri ile ilgili şimdiye kadar bakanlığına ulaşan kaç şikâyet vardır? Şikâyetlerin konusu nedir? Yapılan şikâyetlerle ilgili hangi girişimlerde bulundunuz?
Bakanlığınıza bağlı Sevgi Evleri’nde çocuklara yönelik şiddet, istismar olayların bir daha yaşanmaması için almış olduğunuz tedbirler nelerdir? Çocuklara yönelik her türlü şiddet ve istismar vakalarına karşı etkin mücadele yöntemleri ve politikalarını  geliştiriyor musunuz?