Hollanda’dan 15 Temmuz darbe girişimi zanlılarına sığınma

Hollanda’dan 15 Temmuz darbe girişimi zanlılarına sığınma

Hollanda’nın, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçan ve 'FETÖ'cü oldukları belirtilen kişilerin sığınma başvurularını kabul etmeye başladığı bildirildi.

Hollanda, darbe girişimi sonrası sığınma başvurusunda bulunan ve aralarında diplomatlarla subayların da bulunduğu kişilere 18 aylık geçici oturma izni vermiş, bu kişilerin iltica taleplerinin bu süreçte ele alınacağını belirtmişti.

‘Türkiye’de baskı görme riski nedeniyle’

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda Sığınma Avukatları ve Hukukçuları Derneği (VAJN) Başkanı Jan Eikelboom ilk aşamada sekiz kişiye sığınma hakkı tanındığını duyurdu.

Eikelboom, sığınma başvurusu kabul edilen kişilerin 2016 yılındaki darbe girişimi nedeniyle suçlandığını ve ‘Türkiye’de baskı görme riski’ gerekçesiyle sığınma hakkı elde ettiklerini aktardı. Bakanlık, bazı başvuruların da reddedildiğini açıkladı.

Hollanda hükümetinin verdiği bilgiye göre, 2015 yılında Türkiye’den yalnızca 56 kişi sığınma başvurusu yaparken 2016’da bu sayı 235’e yükseldi. Bu yılın ilk sekiz ayında ise 309 Türkiye vatandaşı Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptı.