İBB, 'Alevi' diye işçiyi işten attı!

İBB, 'Alevi' diye işçiyi işten attı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden işten atılmaya ilişkin skandal gerekçe. Taşeron işçi olarak çalışan Muharem Yılmaz, Alevi olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldı. 

Selçuk ARSLAN / YURT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 'Alevi olduğu' gerekçesiyle işte atılan taşeron işçisi Muharem  Yılmaz'ın adalet mücadelesi sürüyor. 

Muharem Yılmaz, 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü'ne bağlı tabela ve işaretleme biriminde işe başladı. 

12 sene boyunca aralıksız çalışan Muharem Yılmaz, muhalif görüşleri nedeniyle işten atma furyasının yaşandığı 2016 yılında İBB tarafından isten atıldı. 
Muharem Yılmaz'ın işten atılma gerekçesi ise tam anlamıyla bir skandal. 

Alevi olduğu gerekçesiyle işten atılan Muharem Yılmaz, hukuk mücadelesi başlattı. Yılmaz, T.C İstanbul 31. İş Mahkemesi'ne görülen davada kıdem, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücretlerini talep etti. Duruşmada tanık M.A'nın ifadeleri de 2017/29 esas nolu dava dosyasında yer aldı. 

"ALEVİ, SOL GÖRÜŞLÜ İŞÇİLER; İŞTEN ÇIKARILIYORDU!"

Tanık M.A ifadesinde, "Davacı vekili Turan Altun'un talebi üzerine soruldu, Son dönemlerde özellikle iş yerindeki Alevi, sol görüşlü olan işçiler mi işten çıkarılıyordu? Tanık beyanında, bu yönde bir uygulama vardı" ifadelerini kullandı.  Tanık beyanları alan mahkeme heyeti duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

BU UYGULAMA İNSANLIĞA YAKIŞMADI...

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Muharem Yılmaz, bu uygulamanın insanlığa yakışmadığını ifade etti. Yılmaz, "İlk olarak okuma yazma nedeniyle işten çıkarmalar oldu. Daha sonra kendi gibi düşünmeyen muhalifler işten atıldı. Daha sonra ise mezhep üzerinden işten atılmalar başladı. Kısacası kendileri gibi düşünmeyen herkesi işten çıkarttılar. Bu ülkemiz için güzel bir anlayış değil" dedi. 

2016 yılında İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde çalışan bir koreograf, bir müzisyen, bir dramaturg ve 17 sözleşmeli oyuncu olmak üzere değişik kademelerde çalışan yüzlerce işçi muhalif oldukları gerekçesiyle işten atılmıştı.