İddia: Yüzde 50 artı 1 kar gibi eriyor...Saadet Partisi yüzde 9-10 aralığında...

İddia: Yüzde 50 artı 1 kar gibi eriyor...Saadet Partisi yüzde 9-10 aralığında...

Yazarların gündeminde anket sonuçları ve seçim analizleri var. Yeniçağ yazarı Ayeri, başkanlık seçimi için BBP’nin de dahil edilmesiyle Cumhur İttifakı’nın puanının yüzde 40’ı bulabildiğini öne sürdü. Cumhuriyet yazarı Bursalı ise aynı ittifak için başkanlık seçiminde puanın yüzde 48’in altını işaret ettiğini aktardı. Gezici anket şirketi patronu Murat Gezici’ye göre ise Erdoğan, en fazla Karamollaoğlu’ndan rahatsız.

Türkiye’nin kaderini belirleyeceği seçimler yaklaşırken, yazarların gündeminde de anket kuruluşlarının çalışma sonuçları ve analizler yer alıyor. Gezici anketini yorumlayan Yeniçağ yazarı Burhan Ayeri, Cumhur İttifakı’nın toplam oyunun yüzde 40’ı bulduğunu belirterek, “Yüzde 50 artı 1 güneş görmüş kar gibi erimeyi sürdürüyor” yorumu yaptı. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı ise AKP-MHP ittifakının başkanlık seçiminde puanının, yüzde 48’in altını işaret ettiğini savunarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin, başkanlık için etraftan alabileceği dağınık oy, hemen hemen sıfır. Bu oylar yerini buldu” dedi.

Yeniçağ yazarı Burhan Ayeri, “Millet ittifakı önde gidiyor” başlıklı yazısında, Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici’nin bir TV kanalında yaptığı açıklamaları gündeme getirdi. Ayeri, buna göre, emeklilerden kredi kartı borcu olanlarının oranının yüzde 84’ü geçtiğini, bunların yüzde 66’sının AKP’ye  oy vermekten vazgeçtiğini, eski anketlerde en büyük problemin güvenlik meselesi olmasına karşın şimdi yerini ezici çoğunlukla ekonominin aldığını kaydetti.

SAADET PARTİSİ YÜZDE 9-10 ARASINDA


 

Yüzde "0.63'lük siyasi oluşum" denilen Saadet Partisi oy potansiyelinin şimdiden 9-10'lara çıktığını da savunan Ayeri, “Temel Karamollaoğlu, Ak Parti tabanında da beğeniliyor. İktidara oy verenlerden nemalandığı kesin. Murat Gezici'ye göre Erdoğan, en fazla Karamollaoğlu'ndan rahatsız” dedi. Ayeri, şunları kaydetti:

“MHP ise, Ak Parti'nin Güneydoğu kökenli seçmeninden yüzde 15 oyu şimdiden kaçırdı. Bu yüzden 0.4'lük BBP'yi de dahil etseniz Cumhur İttifakı toplam yüzde 40'ı bulabilmekte. Demek ki, yüzde 50+1, güneş görmüş kar gibi erimeyi sürdürüyor.

Milletvekilliği seçimlerinde oluşacak Meclis tablosu için söylenenler daha ilginç. Muhalefet partileri 600 kişilik oluşumda 340 ile 360 sandalye kazanacak. Bu da, eğer kazanabilirse Erdoğan için kâbus olacak. “

'ETRAFTA SERSERİ OY YOK'

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı ise “Yüzde 50 artı 1 mümkün mü?” başlığıyla yayımlanan yazısında, son 3 yılı dikkate alan bir toplumsal – siyasal analizin, AKP’yi 1 Haziran 2015 seçimleri öncesine oturtacağını kaydetti. Bursalı, “Burada tek fark, muhafazakâr Kürtlerin PKK’den iyice yaka silkerek, dolayısıyla HDP’den uzaklaştığı söylenebilir. Eğer bugün HDP için baraj sorunu var mı sorusu akla takılıyorsa, nedeni de bu” dedi. Bursalı, özetle şu görüşlere yer verdi:

“AKP+MHP ittifakının başkanlık seçimlerinde puanı, yüzde 48’in altını işaret ediyor. Serseri oy yok etrafta. RTE’nin - AKP’nin başkanlık için etraftan alabileceği dağınık oy, hemen hemen sıfırdır. Çünkü bütün oyların yeri vardır: Adaylar sadece kendi oylarını alacaktır. AKP, CHP, İyi Parti, Saadet ve Vatan Partisi.

Sadece MHP’nin oyu AKP’ye gidecektir; MHP’nin oyları da bölünmüş durumdadır, Referandum’da olduğu gibi, RTE’yi Başkanlığa taşımaya yetmeyecektir.

Bahçeli’nin son af çıkışının, MHP’ye oy toplama çabası olduğu varsayılabilir. Ama unutmayın ki, bir de hapishanedekilerin ailelerinin getireceği oyların yanında, götüreceği dışarıdaki mağdurların aileleri de vardır. Özetlersek, önümüzdeki seçimlerin mekanizması bugün böyle gözüküyor. Yüzde 50+1’i hiçbir partinin bulması mümkün gözükmüyor.”