'İhlallerin olduğu sandıklarda sıfır hayır oyu çıkmış' 

'İhlallerin olduğu sandıklarda sıfır hayır oyu çıkmış' 

"Referandum sürecinde günde ortalama 29 kişi gözaltına alındı, günde ortalama 5 kişi tutuklandı. 155 kişi fiziki saldırıya uğradı."

HDP referandum sürecindeki hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporu parti sözcüsü Osman Baydemir okuyarak değerlendirmelerde bulundu.


Baydemir, Temmuz 2015ten bu yana bu pakete muhalefet edebilecek insanların gözaltına alınıp tutuklandığını belirtirken gözaltı sayısının 11 bin, tutuklama sayısının ise 5 bin olduğunu belirtti.


Bu rakamlardan çıkan çarpıcı istatistiğe de değinen Baydemir, "Referandum sürecinde günde ortalama 29 kişi gözaltına alındı, günde ortalama 5 kişi tutuklandı. 155 kişi fiziki saldırıya uğradı" sözleriyle Saray-AKP rejiminin baskılarına dikkat çekti.


Osman Baydemir raporda 82 belediyeye kayyım atandığına da değinerek "82 belediyeye kayyum atandı, kayyum atanan tüm belediyelerin kaynakları evet kampanyası için kullanıldı" dedi.


Muhalefete eşit propaganda hakkı verildiği yalanına da değinen Urfa Milletvekili Baydemir, "Tüm muhalefete serbest propaganda hakkı tanıdıysanız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ neredeler? Her şeyin bir edebi vardır!

 Meclis’in 3. büyük partisinin eş genel başkanlarının posterleri yasaklandı" dedi.

'Şu an en kötü ün hükümettedir'


Sandık görevlilerinin de maruz kaldığı baskılara vurgu yapan Osman Baydemir, "3 milyon oyun kullanıldığı Avrupa’da, HDP sandık görevlilerinin oy kullanma işlemine nezaret etmesinin önü kapatıldı. 

Bitlis’in Ovakışla köyünde oy verenler GBT kontrolüne tabi tutuldular, Siverek’in Çığrı köyünde silah zoruyla oy kullanıldı. 140 sandık başkanımız "kötü ünü var" gerekçesiyle kabul edilmedi. Ün beğendiremedik hükümete. Ama şu an en kötü ün hükümettedir" dedi.


Raporda sandık başında oy verme işlemi esnasında gerçekleşen hukuksuzluklara ve tehditlere de yer verildi. Buna ilişkin Baydemir, "Sadece HDP ve AKP’nin oy aldığı illerde, ihlallerin olduğu 420 sandıkta 0 Hayır oyu çıkmış. 


Buradaki seçmen sayısı 61711’dir." derken Muş'ta sandık başında elinde uzun namlulu silahla 'Evet' oyu kullanmaya zorlayan şahsın fotoğrafını göstererek "Muş Hasköy’de çekilen bu fotoğraf raporumuzun özetidir. 

'Zorla rejim değiştirilemez'


Başbakana soruyorum; Yüzde 55 Hayır çıksaydı bu şahıs tutuklanmış olmayacak mıydı? Vali, bu şahıs asker değil, korucu değil demiş. O zaman bu silahı nereden buldu? Olmaz böyle şey, zorla rejim değiştirilemez" dedi.


Mühürsüz pusulalar konusuna da raporda yer verildi. Baydemir bu konuya ilişkin "Eğer hile, baskı ve zorla Hayır yüzde 50’nin altına indirilememiş olsaydı mühürsüz oy pusulaları iptalin gerekçesi yapılacaktı" diyerek hükümet ve Erdoğan'ın planlarını ortaya koydu.


Cumhurbaşkanı'nın "atı alan Üsküdar'ı geçti; bu iş bitti" sözlerini de eleştiren Baydemir, "Sayın Cumhurbaşkanı, hiçbir şey bitmedi yeni başlıyor. Bu ülkenin farklılıklarını, Kürt halkının haklı davasını ne yapacaksınız?" dedi.


Baydemir raporun açıklanmasında hiçbir ülkenin Erdoğan'ı tebrik etmemesine de şu sözlerle değindi: "Size destek olduklarında Avrupa kurumlarını seveceksiniz ama eleştirdiklerinde tanımayacaksınız. 


Hiç mantıklı değil! Cumhurbaşkanı'nı arayanlar kimler? Bahreyn, Cibudi, Azarbaycan. Nerede bütün Ortadoğu coğrafyasına rol model olacak ülke hayali?"


Baydemir son olarak umutlu olmak gerektiğini sözlerine ekleyerek "Umutsuzluk yok, umutsuzlanmamak için milyonlar var bu ülkede.Yeter ki demokrasiyi herkes için savunan bir noktada buluşalım" dedi