İhsan Eliaçık: AKP müftülere nikah hamlesiyle reklam peşinde

İhsan Eliaçık: AKP müftülere nikah hamlesiyle reklam peşinde

İlahiyatçı Prof. Dr. İhsan Eliaçık, müftülere nikah yetkisi ile ilgili, "Bu ihtiyaçtan çıkmış bir yasa değil, dini bir gereklilik de değil, iktidardaki mahallenin kabile gösterişidir” dedi

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı, kadın hakları açısından kaygılara neden oldu. Resmi nikahın cami imamlarına ve müftülere verilmesinin ardından “çok evliliğinin” önünün açılacağına ve erken yaşta evliliklerin yaşanabileceğine ilişkin kaygılar var. Oysa yapılan her resmi nikah öncesi zaten dini nikah kıyılırken, belediyeler yerine bu konuda müftülüklerin, imam ve vaizlerin görevlendirilecek olması, bir ihtiyaçtan değil başka türlü hesaplardan kaynaklandığı belirtiliyor.

‘KIYILAN HER NİKAH DİNİDİR’

Yapılmak istenen düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ilahiyatçı Prof. Dr. İhsan Eliaçık, kıyılan her nikahın “zaten dini nikah” sayılacağını belirterek, “Kilisede, havrada ya da herhangi bir dinin tapınağında kıyılan nikah ile devletin memurunun kıydığı nikah arasında bir fark yoktur” diye konuştu. Nikahın dini değil toplumsal bir kurum olduğunu söyleyen Eliaçık, “Dinde icap, rıza ve kabul vardır. Bunların üçü gerçekleştiği zaman nikah gerçekleşmiş olur. Nerede kimin tarafından kıyıldığının hiçbir önemi yoktur” ifadelerini kullandı. Eliaçık, “Nikahın dini olması için Kuran okunarak sarıklı cübbeli birisi gelecek diye bir kural yoktur” dedi.

‘İMAM NİKAHI GÖSTERİŞTİR’

Hz. Muhammed’in cahiliye döneminde kıyılan nikahları devam ettirdiğini hatırlatan Eliaçık, “Peygamberimiz putların önünde kıyılan nikahları dahi kabul etmiştir” açıklamalarında bulundu. İmam nikahını bir “gösteriş” olarak değerlendiren Eliaçık, “Nikah için müftüye de gerek yok hiçbir şeye gerek yok. Bu bir gösteriştir, bir ihtiyaçtan çıkmış bir yasa değil, dini bir gereklilik de değil, iktidardaki mahallenin kabile gösterişidir” değerlendirmelerinde bulundu.

‘KUTUPLAŞMA YARATIR’

Bu uygulama sonrası nikahını müftüye kıydıran ile belediye memuruna kıydıran arasında kopuş yaşanabileceği uyarısında bulunan Eliaçık, “Bu dindar, bu dinsiz diye ayrımlar yaşanacaktır ve toplum buradan bir kez daha kutuplaşacak” diye kaydetti. Eliaçık, “Belediye memuru da devletten maaş alıyor, müftü de devletten maaş alıyor arasındaki fark ne?” diye sordu.

‘KADINLARIN HAKLARINA SALDIRIDIR’

Toplumda devam eden imam nikahına kılıf arandığını söyleyen Eliaçık, “İmam nikahı ile erkekler ikinci, üçüncü kadınlarla evlenebilecek, Kuran’da böyle bir şey yoktur. Fakat bunlar kadınların haklarına yapılmış bir saldırıdır. Kuran’da olmayan şeyi imam nikahı adı altında yapıyorlar” eleştirisinde bulundu. “Bu düzenleme erkekler için yapılıyor, kadın haklarına darbe vuracak” diyen Eliaçık, “Bu yasa kadın-erkek arasındaki eşitsizliği artıracaktır, kadın istismarının resmileşmesi anlamına gelmektedir” diye konuştu. 

‘AKP REKLAM PEŞİNDE’

Okullarda evrim derslerinin kaldırılıp yerine cihat derslerinin konulmasıyla söz konusu düzenlemeyi birbirinin devamı olarak değerlendiren Eliaçık, AKP iktidarının “Bakın evrim dersini kaldırıyoruz, yerine cihat dersi koyuyoruz, memleketi dinsizlikten kurtarıyoruz” diye reklam yaptığını söyledi. Kaynak: Dihaber