CHP'li Budak: Elektrikte kayıp - kaçak artık devlet sırrı mı?

CHP'li Budak: Elektrikte kayıp - kaçak artık devlet sırrı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, elektrikte kayıp-kaçak tahsilatı ile ilgili soruların yanıtsız bırakılmasına tepki göstererek, “Elektrikte kayıp kaçak tahsilatı ile ilgili hiçbir soruya yanıt verilmiyor. Kayıp-kaçak tahsilatları devlet sırrı mı ki, halktan gizleniyor. Milletin cebinden alınan her kuruşun hesabı verilmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak hedefleri, tahsilatları ve soruşturmalarla ilgili soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yanıtladı. Dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak hedefleri ve gerçekleşmelerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından takip edildiğini kaydeden Albayrak, “2010-2017 döneminde dağıtım şirketleri ne kadar kayıp-kaçak tahsilatı yapmıştır?” sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Albayrak, dağıtım şirketleri ile ilgili şikayetler konusundaki soruyu ise “2010-2016 döneminde elektrik dağıtım şirketleri hakkında yürütülen 334 soruşturmadan 88 soruşturmada toplam 38.2 milyon TL idari para cezası uygulanmış olup, söz konusu soruşturmaların geri kalan kısmında ihtar yaptırımı uygulanmıştır” diye yanıtladı. 

'HER KURUŞUN HESABI VERİLMELİ'

Bakan Albayrak’ın kayıp-kaçak tahsilatları konusunda bilgi vermemesine tepki gösteren Budak, “Elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesinden sonra en fazla değişiklik yapılan konu kayıp-kaçak tahsilatları oldu. Kayıp-kaçak oranlarını düşürmeleri gereken şirketler, gereğini yapmadı ama sürekli şirketler lehine düzenlemeler yapılarak; yük, faturalar aracılığıyla milletin sırtına yüklendi. Kayıp-kaçak tahsilatının 2-3 yıl önce 33 Milyar TL’ye kadar çıktığı açıklandı ama ondan sonra hiçbir bilgi verilmedi. Bu para her ay kesilmeye devam ediyor. O zaman şeffaf olarak da kamuoyuna açıklanmalı. Milletin cebinden alınan her kuruşun hesabı verilmeli. Devletin görevi bu olmalı. Ama tam tersi yapılıyor. Bakan işine gelen soruları yanıtlıyor, kayıp-kaçak tahsilatları sorusunu es geçiyor, üstünü örtmeye çalışıyor. Kayıp-kaçak tahsilatı devlet sırrı mı ki, bu bilgi halktan kaçırılıyor. Şeffaflık nerede, demokrasi nerede, millete hesap verme ilkesi nerede? Cevapları alıncaya kadar, millet adına sormaya devam edeceğiz” diye konuştu.