İki şeker fabrikamızda satıldı!

İki şeker fabrikamızda satıldı!

Bor ve Kırşehir şeker fabrikaları ihalesi öncesinde gerginlik çıktı. İhaleye teklif veren şirketler ise belli oldu. Bor şeker fabrikası için ihalede en yüksek teklifi 335 milyon TL ile Doğuş Çay verdi. Kırşehir Şeker Fabrikası'nı ise 330 milyon TL'ye Tutgu Gıda aldı.

Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), Kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Son dakika... İşte ilk şeker fabrikası ihalesinin sonucuFabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüzünler Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda İnşaat Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Erser Grup Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ- Sterk Plast Ltd. Ortak Girişim Grubu, Bergiz İnşaat AŞ katıldı. 

İhalede ilk olarak kapalı zarf içinde elemesiz teklifler alındı. Üç elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 245 milyon lira, artırım aralığı ise 1 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırmanın sonunda en yüksek teklifi, 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi. Teknik olarak sonuçlanan ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının onaya sunulmasının ardından açıklanacak.

DAKİKA DAKİKA NELER YAŞANDI

ÖİB, ilk kez yatırımcıları ilan etmeden bugün ihale yapacağını duyurdu. Bor Şeker Fabrikası için ihale birazdan başlayacak. Salonda Niğdeliler, çiftçiler, CHP'li yönetici ve milletvekilleri var. Vekiller ihale öncesi Özelleştirme İdaresi'nde basın toplantısı yaptı. 

SALONDA GERGİNLİK

Salona CHP'li yönetici ve milletvekilleri alınmak istemedi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, CHP'lilere ihaleyi sağlıksız hale getirdiklerini söyleyince, vekiller "Neyi, kimden gizliyorsunuz? Bizim gelmemiz sizi neden rahatsız etti? Biz mi ihaleyi sağlıksız hale getiriyoruz?" dedi.

Salonda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, CHP Parti Meclis üyesi Semra Dinçer ile Niğde ve Kırşehir'den hem partililer hem de çiftçiler yer alıyor. 

İKİNCİ TURA GEÇİLDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; "Şeker vatandır, vatan satılamaz" diyerek ihaleyi protesto etti. Ağbaba; "Bu ihale hukuksuzdur, kimse gelmesin diye saat 11.00'de duyurdunuz. Ama biz 2019'da bunu bu fabrikaları yeniden devletleştireceğiz dedi. CHP'li vekillerin dışarı çıkmasının ardından ihaleye devam edildi. İlk turda Bor Şeker Fabrikası için kapalı zarflarla teklifler alındı. En yüksek teklif 175 milyon 500 bin TL olarak açıklandı. İkinci tura geçildi.

KAZANAN DOĞUŞ ÇAY

İhalenin açık artırma bölümünde Doğuş Çay ile Kayseri Şeker yarıştı. En yüksek teklifi 336 milyon lirayla Doğuş Çay verdi. Kayseri Şeker ihaleden çekildi.

İŞTE TEKLİF VERENLER

İş Kaya İnşaat Anonim Şirketi
Tüzünler Tarım Ürünleri Anonim Şirketi
Erser Grup-Sterk Ortak Girişimi 
Bergiz Anonim Şirketi
Doğuş Yiyecek İçecek Üretim Anonim Şirketi
Kayseri Şeker Anonim Şirketi
Mutlucan Tuz Madencilik
Albayrak Turizm Seyahat Anonim Şirketi

KIRŞEHİR İHALESİNDE 3. TUR AÇILDI

Kırşehir ihalesi 200 milyon TL'yle başladı. Eksim ve Fermas çekildi. İhalenin 3. turu 267 milyon 100 bin TL'yle açıldı.

 İŞTE TEKLİF VERENLER

1- Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
2- Yılmaz Çağlayan Oğulları Un Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
3- Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
4- Kayseri Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi
5- Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
6- Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
7- Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi
8- Fermas İnşaat Anonim Şirketi
9- Bergiz İnşaat Anonim Şirketi
10- Eksim Yatırım Holding Anonim Şirketi
11- Çağlayanlar Enerji ve Gübre Sanayi Ticaret Limited Şirketi

DUYURUDA BELİRTİLMEDİ

ÖİB duyurusuna göre Bor Şeker Fabrikası için saat 16.00'da; Kırşehir Fabrikası için de
saat 17.00'de nihai pazarlık görüşmesi yapacaktı. 

Ancak ihalenin kamuoyuna, canlı yayınlara açık olup olmadığı da duyuruda belirtilmedi.

YARIN ÇORUM'DA MİTİNG VAR, İHALE İÇİN NEDEN ACELE EDİLİYOR?

20 Şubat ilanının hemen ardından CHP, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve yirmiye yakın milletvekiliyle şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için il il dolaşmış, "Şeker fabrikaları vatandır. Vatan satılamaz. Biz şeker için vatan ittifakı kurduk" mesajı vermişti.

CHP, bu ziyaretlerinin ardından yarın da Çorum'da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun  katılımıyla 50 bin kişilik bir miting yapmayı hedefliyor.